Den skal tidlig logges på som god nettbruker skal bli

Nettvett for de yngste

Er du bekymret for at barna skal få ipadnakke eller hva de driver med på nettet? Da har Overhalla nettvettkurs for småbarnsforeldre.

SKJERMVETT: Skjermvett og nettvett handler også om helsa til de yngste. Det var noe av budskapet til Lene Viken som er prosjektleder for rus og forebyggende arbeid, barnefysioterapeut Maia Skaret Engblom – og helsesøster Hege Lysberg. 

TIPS OG RÅD: Nettvett handler like mye om å bry seg om hva ungene holder på med som å overvåke det de gjør. 

arkiv

OVERHALLA: – Overhalla kommune satser på IKT, også i skoler og barnehager, og da har vi også et ansvar for å følge opp barn og foreldre med tanke på skjermbruk og gode nettvaner, innledet Lene Viken.

Hun er prosjektleder for forebyggende arbeid og rus i Overhalla, og sammen med helsesøster Hege Lysberg og barnefysioterapeut Maia S. Engblom logget hun på mandag kveld med foredrag om nettvett og skjermvett tilpasset foreldre med barn helt ned i barnehagealder.


Råd og myter


– Snakk med ungene, bry deg om hva de gjør på nett, vær på nett sammen med dem og sett deg inn hva programmene de bruker egentlig er. Da har du et godt utgangspunkt for å bli en del av barnas digitale hverdag, sa hun til de omkring 50 frammøtte.

Tema var barns skjermhelse både fysisk og psykisk. Nettmobbing, inkludering, aldersgrenser, tidsbruk og foreldrenes ansvar og forhold til barnas skjermliv, men også noen myter og tanker rundt nettbruk og fysisk helse.

– Har dere hørt om mobil- eller ipadnakke? Den er nok langt på veg en myte. Vi har aldri hørt om at barn har fått bygge-lego-nakke eller lesenakke heller. Det er de totale belastningene i hverdagen vi må passe på, mer enn om ungene sitter bøyd en stund over skjermen, sa Engblom.

Hun knuste noen myter, men snakket også om behovet for fysisk aktivitet med tanke på barnas fysiologiske utvikling.


Føre var


– Små barn har ikke utviklet evnen til å lytte til kroppens signaler, og derfor er det viktig at vi voksne sørger for variasjon i aktivitetsnivået til de minste, sa hun.

Oppvekstsjef Dagfinn Johansen sa at interessen for foreldremøtet mandag viser at mange har behov for informasjon.

– Umiddelbart tenker jeg at å bruke deler av dette som tema på foreldremøter eller i andre sammenhenger kan være en god innfallsvinkel.

– Det er ingen fasit på hva som er fornuftig skjermtid eller nettbruk. Det viktigste er at foreldre og foresatte tar seg tid til å reflektere litt, også over egne nettvaner og tar noen bevisste valg for seg og sine, sa Viken.