Markerer Dansens dag i borggården

Samler over 300 dansere

29. april markeres Dansens dag over hele landet. I Namsos tjuvstarter de markeringa litt ved å samle over 300 dansere i borggården torsdag kveld.

Samler krefter: Over 300 dansere samles torsdag kveld for å feire dansen. Her fra fjorårets arrangement. 

Dans: Markeringa av dansens dag samler over 300 dansere utenfor kulturhuset i Namsos. Vi gleder oss, sier Ina Dahl fra kulturskolen. 

arkiv

NAMSOS: – I år som i fjor vil vi torsdag 28. april samle store deler av dansemiljøet i Namsos. Dansere fra NamSwing, Namdalsringen, danselinja og kulturskolen danser i borggården utenfor kulturhuset til ære for den internasjonale dansens dag, forteller Ina Dahl fra Namsos kulturskole.

De siste ti årene har kulturskolen markert dagen på forskjellig vis, men de siste årene har markeringa blitt sentrert i Namsos.


Glad i byen

– Vi er glad i byen vår og har lyst til å markere dagen ute i Namsos og vise folk hva vi holder på med, sier hun.

– Dans er en utrolig viktig del av bybildet i Namsos. Hver uke er over 500 personer aktive innenfor dans. Vi på kulturskolen har 400 danseelever, så har swingklubben sine medlemmer og mange andre aktører som holder på innenfor den samme kunsten, eller sporten om du vil, fortsetter hun.


"Dans er en utrolig viktig del av bybildet i Namsos.

Ina Dahl, teamleder scenisk, Namsos kulturskole


Tradisjon

Dansens dag arrangeres landet over den 29. april. I 1982 etablerte International Dance Committee – ITI, Unesco, den internasjonale Dansens dag som en markering av all dans. Deres ønsker for denne dagen er at dansere verden over skal fokusere på alle danseformer og feire kunstformen på tvers av alle politiske, kulturelle og etniske forskjeller. Dagen er lagt til 29. april, som er fødselsdagen til den franske danseren Jean-Georges Noverre (1727 – 1810) som regnes som grunnleggeren av den moderne ballett. Nå feires dagen i mer enn 60 land verden over.

– Dette arrangementet viser viktigheten av tilstedeværelsen av dans i våre liv er. Dansere i alle aldre møtes på tvers av sjanger og stiler til en felles glede over selve dansen, sier Dahl.

Dansen som elevene ved kulturskolen skal framføre er en koreografert flashmob (ei gruppe mennesker som plutselig samles på et offentlig sted, der de sammen utfører en uvanlig handling, for deretter å spre seg igjen) som skal danses over hele landet under hovedmarkeringa av dagen.