Grattis, doktor'n!

Da doktorgraden var i boks, løftet barna Mari (21) og Asgeir (15) mamma Siri Andreassen Devik (45) på gullstol.

Gratulerer: Gratulantene sto i kø utenfor konferansesal Juvika da Siri Andreassen Devik (til høyre) etter doktordisputasen. Veilederne Ingela Christina Enmarker og Ove Hellzèn hyllet den nyslåtte doktoren. 

arkiv

NAMSOS: Mens flagget utenfor Nord universitet i Namsos er heist tar professor Siv Söderberg ordet utenfor konferansesal Juvika. Med de to veilederne og bedømmelseskommisjonen i ryggen, får hun æren av å røpe nyheten om at Siri Andreassen Devik har bestått den over to timer lange disputasen med glans.

Deretter ber Söderberg alle utbringe en skål for den nyslåtte doktoren. Med hvert sitt glass med sprudlende Mozell svarer et sekstitalls publikummed å rope hurra fire ganger for Devik.


Stor dag

Med favnen full av blomster tar nydoktoren imot hyllesten og svarer med å takke alle som har støttet henne i arbeidet fram mot doktorgrad.

- Dette er en stor dag. Vi har fått en doktor. Det er heftig, smak på det, sier professor Ove Hellzèn fra Mittuniversitetet i Sverige. Som hovedveileder sammen med kollega Ingela Christina Enmarker har han fulgt Siri Andreassen Devik tett siden arbeidet med avhandlinga «Hjemmesykepleie til eldre som bor på bygda med uhelbredelig kreft» startet for over fire år siden.


  • LES OGSÅ:

    Disputerer for doktorgrad onsdag

    – Omsorg er ikke alltid omsorgsfull

    Da den uhelbredelig syke, eldre damen ikke orket å stå opp fra senga for å stelle seg, ble hun kalt lat av hjemmesykepleieren. Få dager senere døde hun.


- Vi har fulgt med deg på reisen fram til i dag. Reisen med deg har ikke vært spesielt vanskelig, for du har vært selv- gående. Men alle reiser tar slutt også denne. Men du har gjort det på et «jättebra sett», sier Hellzèn før han finner fram ei champagneflaske.

- Jeg vil gi deg et siste råd; pass på og nyte friheten. Gi deg tid til det, legger professoren til.


Historisk

45-åringen fra Otterøya er historisk hun er den første som har tatt doktorgrad ved Nord universitet etter at Namsos fikk status som universitetsby.

- Dette er det skumleste jeg har gjort, fødsel er ikke det samme, sier hun, omkranset av barna Mari (21) og Asgeir (15) mellomstedattera Anna (20) fikk ikke sjansen til å være til stede.

- Vi er veldig stolt av mamma, sier Mari og gir doktoren en klem.

- Nå føler jeg bare en stor ro. Jeg har vært så urolig, sier hovedpersonen selv.

Hun legger ikke skjul på at det er en «rar» følelse å kunne titulere seg som doktor.

- Jeg drømte om å bli doktor da jeg gikk på ungdomsskolen. Ikke sånn vanlig doktor. Men det var aldri aktuelt for meg. Som sykepleier syntes jeg at jeg hadde verdens beste jobb. Derfor er jeg så glad at jeg fikk denne sjansen. Jeg har følt at jeg ble tatt inn rett fra gata. Nå håper jeg at det jeg har holdt på med, får betydning i praksis, sier hun.