Seierskvinnen

For to og et halvt år siden lanserte Anne Marit Mevassvik ideen om et samlet Trøndelag. Onsdag var hun dronninga på Stiklestad.

INGEN KRIGER: Anne Marit Mevassvik opplevde onsdag sin største seier som politiker. Nå er jobben å samle trønderne rundt mer enn Rosenborg.Foto: Bjørn Tore Ness 

Tapte: Torgeir Strøm måtte i går innse at to års kamp for å bevare Nord-Trøndelag var tapt. Nå lover han å bidra positivt i et samlet Trøndelag. 

Historiske: 11 av de 13 Namdalingene som møtte i Fylkestinget som vedtok å slå sammen Trøndelag. Fra venstre: Steinar Aspli, Torgeir Strøm, Stian Aleksander Aakre, Siw Bleikvassli, Randi Dille, Inger Marit Eira-Åhrén, Carl Sitter Geving, Jorid Nordmelan, Hege Nordheim-Viken, Åste Marie Linde Lindau og Kjersti Jensen 

Møtte Sanner: Kommunalministeren tok seg tid til å diskutere samferdselsutforndinger med fem ordførere fra Midtre Namdal. Fra venstre Per Olav Tyldum (Overhalla), Trygve Johnny Sandvik (Fosne), Arnhild Holstad (Namsos), Jan Tore Sanner, Olav Jørgen Bjørkås (Flatanger) og Hege Nordheim-Viken (Høylandet). 

arkiv

STIKLESTAD: - Jeg er fra Namdalen, så jeg tar sjelden store ord i min munn. Men i dag kan jeg i alle fall gå så langt å si jeg er glad, smiler Mevassvik.

Hennes største politiske seier er bare noen minutter gammel, men hun tar ikke av.

Fylkesråd Anne Marit Mevassvik (50) har måttet tåle mye de siste åra. Forslaget om å samle de to trøndelagsfylkene har ikke vært populært i alle kretser. Mest motstand har det kanskje møtt i Namdalen. Men hun har parert vært et angrep. Igjen og igjen.


"Jeg håper både de som stemte «ja» og de som stemte «nei» vil være med i en dugnad for at vi skal stå fram som en enhet.

Anne Marit Mevassvik, fylkesrådsleder


Men overhallingen hoverer ikke. Selv ikke når hun etter mye om og men lar seg overtale til å kle på seg et vikingkostyme. Vedtaket om å samle Trøndelag ble gjort på historisk grunn. 986 år etter at kong Olav Haraldsson mistet livet på jordene utenfor Verdal, vil vi ta et bilde som symboliserer de to begivenhetene.


Fire av fem var enige

Kristninga av Norge og samlinga av Trøndelag. Men det er to viktige forskjeller:

- Jeg tar ikke på meg hjelm. Og jeg løfter ikke sverdet, sier Mevassvik.

Hun vant avstemminga i går. Solid. Av totalt 78 fylkestingsrepresentanter stemte hele 62 for å slå sammen fylkene. Selv i Nord-Trøndelag var det aldri noen tvil. 21 representanter stemte for. 14 imot.

Det betyr at hun fikk med seg fire av fem fylkestingspolitikere i de to fylkene på forslaget sitt.

En begivenhet de fleste ville jublet for etter to og et halvt års kamp. Mevassvik er bare «glad».

Rørt! Stolt! Lettet!

Da er det litt mer futt i svarene til fylkesordføreren i Sør-Trøndelag.

- Akkurat nå kjenner jeg at jeg er rørt, lettet og stolt over den prosessen vi har vært gjennom. Ikke minst Anne Marit og hennes folk har stått i en tøff kamp. For det har vært en kamp å komme hit vi er i dag. Ikke så mye i sør. Men her har det vært veldig tøft til tider, skryter Sandvik av fylkesråden fra Overhalla.

- Jeg er stolt av å tilhøre en tradisjon hvor man likevel kan komme fram til et resultat alle nå kan stille seg bak, legger han til.

For det er det som er jobben nå. I hånda ute på jordet holder Mevassvik en fotball. Rosenborg er i dag en av de få tingene som alle trøndere kan samle seg rundt.


Dropper nord og sør

Framover skal det bli flere slike symboler. Prosjekter. Samlinga begynte umiddelbart for de to fylkestoppene etter de to historiske vedtakene på Stiklestad klokka 11.45 onsdag. De snakker plutselig ikke om Nord- eller Sør-Trøndelag lenger.

Nå er det kun Trøndelag, som blir navnet på det nye fylket.

- Vi er ferdig med den tøffe debatten om «ja» eller «nei». Fra og med i dag jobber vi med å styrke hele Trøndelag i det daglige arbeidet. Jeg håper både de som stemte «ja» og de som stemte «nei» vil være med i en dugnad for at vi skal stå fram som en enhet, sier Mevassvik.

Det vil blant annet bety mye reisevirksomhet for dem som blir med. På kryss og tvers av fylkesgrensa som nå fortsatt vil være der i halvannet år til.

- Vi må bli bedre kjent med hverandre. Vi i sør må bli kjent med Namdalen. Og folk i nord må lære Trondheim bedre å kjenne, forklarer Sandvik.

- Blir det noe feiring under middagen i kveld?

- Jeg skal ta meg et glass vin og vise jeg er glad, men jeg spretter ikke champagnen. Det er flere som har kjempet imot og som har en tung dag. Vi skal ha respekt for det, sier Sandvik.

- Feiringa tar vi i 2018. Da vil alle være med, legger Mevassvik til.

- For det er riktig at ikke alle gikk rundt og gliste på Stiklestad. En av dem som tok vedtaket tungt, var SVs Torgeir Strøm.


For historiebøkene

- Jeg hadde ikke trodd det på forhånd, men jeg kjente jeg fikk en reaksjon da vedtaket var et faktum, sier Strøm.

Bonden fra Jøa skrev seg likevel inn i historiebøkene. Som saksordfører måtte han presentere flertallets forslag som gikk på å slå sammen trøndelagsfylkene. Da det var gjort, gikk han rett på eget innlegg og foreslo på vegne av SV og Senterpartiet at Nord-Trøndelag skulle bestå som eget fylke.


"Det er ofte sånn at den som taper et slag på Stiklestad, samtidig er den som får størst plass i historiebøkene.

Torgeir Strøm, SV-politiker


- Jeg har et profesjonelt forhold til det. Nå er vedtaket gjort, så nå handler det om å jobbe for å få mest mulig gjennomslag for SVs politikk i det nye fylket, sier Strøm som minnet om følgende da han holdt sitt innlegg i går:

- Det er ofte sånn at den som taper et slag på Stiklestad, samtidig er den som får størst plass i historiebøkene.


Heiagjeng i Oslo

Det er ikke bare lokale nei-folk som lover å bidra positivt. Kommunalminister Jan Tore Sanner kom ens ærend til Stiklestad for å samle de to fylkestingene til et felles møte.

Han lovet å heie på Trøndelag og kunne røpe at de allerede er godt i gang med berede grunnen for at Trøndelag blir ett samlet fylke i 2018.

- Som dere vet er det Stortinget som formelt må godta sammenslåinga. Men vi har god dialog, og med vedtaket ligger alt til rette for at det kan skje allerede før sommeren, røpet Sanner.

På Stiklestad rakk han også en times lunsj med ordførerne i Midtre Namdal, som har en intensjonsavtale om å slå seg sammen.


Muligheter for Namdalen

Med et samlet Trøndelag er det viktig for Midtre Namdal, men også resten av Namdalen, å se muligheter for å styrke denne regionen, sier Sanner som lover at det skal lønne seg å slå seg sammen til større kommuner.

Han sier regjeringa allerede har midler som sammenslåtte kommuner kan søke på for blant annet å forbedre infrastruktur som veg, nett og mobil.

- Vi har utfordringer på alt dette og skal sette oss ned og prioritere hvilke midler vi skal søke om, sier Namsos-ordfører Arnhild Holstad.

Men dette er midler vi kun kan søke på om vi slår oss sammen. Hver for oss er det ingen midler å søke om.