6.000 ansatte i hotell- og restaurantbransjen streiker

– Streikeviljen er stor

Streikevestene er funnet fram. Lørdag går ytterligere 2.500 ansatte i hotell- og restaurantbransjen ut i streik.

STÅR PÅ KRAVENE: Leder i Fellesforbundet Namdal fagforening, Jonas Gartland, sier Fellesforbundet er i streik fordi arbeidsgiverne sier nei til lokale lønnsforhandlinger.FOTO: BJØRN TORE NESS 

HOLDER ÅPENT: Daglig leder på Kysthotellet Rørvik, Anne Grete Eriksen, opplyser at de fortsetter drifta som vanlig. Alle som har planlagt å besøke Kystbymessa får altså tak over hodet. 

arkiv

NAMSOS: Nesten 3.500 medlemmer i Fellesforbundet ble tatt ut i streik forrige søndag. Årsak: Arbeidsgiverne sa nei til kravet om rett til lokale forhandlinger. Fra lørdag morgen klokka 08.00 blir 2.500 nye tatt ut i streik. Deriblant 13 på Scandic Rock City i Namsos.

– Dersom konflikten fortsetter lørdag morgen, vil Scandic Rock City fortsatt holde åpent. Både overnatting og frokostserveringa vil gå som normalt. Blir streiken langvarig, er det mulig at vi må redusere overnattingskapasiteten etter hvert. Vi vil også ha noe redusert serveringstilbud, opplyser Gry Eriksen, distriktsdirektør i Scandic Norge.


Står på kravene

Leder i Fellesforbundet Namdal fagforening, Jonas Gartland, sier streikeviljen er stor blant de ansatte.

– Det vi har gjort i forkant av helga er å gå ut med informasjon til de som er organisert i Fellesforbundet. Og tilbakemeldingene er at streikeviljen er veldig stor. Både blant folket og ansatte. Det handler jo om retten til lokal lønnsforhandlinger og høyere lønn, sier Gartland.

– Kan streiken bli langvarig?

– Jeg tror det går mot en tvungen løsning til uka.

Eriksen i Scandic Norge håper på en løsning fortest mulig.

– Nå blir fokuset å ta vare på gjestene, og hvis det er noen som har spørsmål så er det bare å ta kontakt med oss. Vi tar en dag av gangen, sier hun.

Scandic Rock City har ingen store arrangementer som blir berørt denne helga, men neste helg skal tre konfirmanter feires på hotellet.

– Vi håper på en snarlig løsning. Blir streiken langvarig vil vi tilstrebe å finne gode løsninger for de tre konfirmantene. Men foreløpig er det lenge til neste helg, sier hun.


Her blir det streik:

Kysthotellet Rørvik tas fem ansatte ut i streik. Daglig leder Anne Grete Eriksen kan fortelle at de holder drifta oppe.

– Streiken vil ikke få noen innvirkning for oss fra lørdag morgen. Vi skal prøve å holde ut. Jeg skal blant annet tre inn i andre oppgaver også har vi noen som ikke er organiserte. Vi må nesten ta dag for dag. Det er ti ansette her, så halvparten går ut i streik, sier Eriksen

– Hva vil streiken ha å si for dere med tanke på Kystbymessa?

– De som har planlagt ei helg i Rørvik skal det ikke gå utover. Vi kan ikke sette folk på gata, så vi må bare stå på. Vi har allerede brettet opp ermene. Det er jo ikke en situasjon vi ønsker, så jeg håper de kommer til enighet ganske fort, forteller hun.

Også på Heia Gjestegård tas én ansatt ut i streik.

– Vi er sju ansatte her, så vi har planer om å fortsette drifta som vanlig. Hvis streiken blir veldig langvarig, kan det få konsekvenser, men vi kjører på som planlagt inntil videre, opplyser Jostein Kinderås på Heia Gjestegård.

Namsskogan hotell og camping er det fjerde overnattingsstedet som streiker i Namdalen. Der tas også én ansatt ut i streik.