En liten kvinne – et stort menneske

Bare de siste åtte årene har Lilly Olsen (86) og hennes to venninner laget 3.300 julepakker og sendt 50 storsekker med klær og utstyr til barn i Estland. Selv takker hun alle andre som har bidratt!

STORPRODUKSJON: Dette er deler av årets innsamling Lilly Olsen og hennes to medhjelpere er klare til å pakke inn for barn i alderen 0 til 16 år i Estland. De siste åtte årene har de tre damene gjort arbeidet helt alene. 

arkiv

OTTERSØY: Den snart 87 år gamle nærøykvinnen har så absolutt intet ønske om å stikke seg fram eller ta noen større ære for innsatsen, som faktisk strekker seg 20 år bakover. Etter at mannen Paul døde for 22 år siden og hun selv avsluttet 18 år sammenhengende som nattevakt ved aldersheimen i Varøya, startet engasjementet for fattige barn i andre land.

– Jeg står fram for å rette en stor takk til alle forretninger og privatpersoner i Nærøy og Vikna som har sponset oss og hjulpet oss med gaver. Den største takken går likevel til mine ildsjeler, som jeg kaller dem: Vigdis Fjær og Birgit Valan. Dette hadde vært umulig uten dem, men de nekter all slags blest om egen person. Derfor må jeg stille opp, skratter Lilly Olsen.

At hun selv sliter med kols, hjerte- flimmer og hjerteinfarkt, legger ingen demper på engasjementet.

– Vel, jeg må ta det mer med ro nå. Men jeg får til å sy, strikke og pakke inn pakker når jeg sitter.


Alt kommer helt fram


Skrantende helse har gjort at hun ei stund vurderte å gi seg med innsamlingsarbeidet for Estlands-komiteen i Overhalla, dit damene sender alle pakker og utstyr. Nå har hun valgt å fortsette, men tar ett år av gangen.

– Det er også viktig for oss å fortelle at alt det som gis til oss, kommer fram til barna i Estland. Martha Mo fra Estlandskomiteen har vært her og vist bilder av barna som mottar pakkene, ifølge ildsjelen.

Lilly Olsen har aldri fått anledning til å besøke landet der julepakkene havner. I sommer kunne hun få muligheten, men helsa er ikke god nok lenger. En håndfull sambygdinger vil imidlertid ta turen.

Det er hele 20 år siden Lillys engasjement for å hjelpe fattige startet. Som medlem av Njardøy Sanitetsforening deltok hun på innsamlinger og årlige pakkekvelder. Fortsatt er det sanitets- foreninga som tar seg av frakt av pakkene til Overhalla. Å sende julepakkene er gratis. De store plastsekkene med gardiner, sengeklær og annet utstyr koster 40 kroner per sekk i frakt. 86-åringen har selv brukt flere tusen kroner til for- målet. – Jeg betalte også alt papir, tape og merkelapper for å pakke inn gavene før, men dette får vi nå sponset av forretninger.


Bildetekst 

 

Har strikket 500 par lester


De tre ildsjelene mottar både brukte klær og helt nye ting. Det planlegges nøye hva pakkene skal inneholde, og alltid er det nye og ubrukte gjenstander med: leker, tegnesaker eller toalett- saker.

– Vi skulle gjerne hatt mer, det er behov for små biler, legoklosser og små baller, sier Olsen.

Mellom brukte barneklær og nye gjenstander fra butikkene, ligger det i tillegg en masse klær som Lilly Olsen og hennes medhjelpere har sydd selv. Rester av garn og stoff utnyttes maksimalt og blir flotte barneskjørt, lester og andre plagg.

– I år har jeg sydd 23 skjørt og strikket 50 par lester. De siste åtte årene er det blitt minst 500 par lester og 200 skjørt, forteller Lilly.

Hvor mye hun har bidratt med i kroner og øre gjennom engasjementet, aner hun ikke. Men det er snakk om mange tusen kroner. – Jeg er alene og har råd til det, forsikrer hun.

Nå er det langt ifra bare barnehjem i utlandet som høster godt av Nærøy- kvinnens store hjerte. Nylig var hun engasjert i arbeidet med å skaffe nytt orgel og lydutstyr til sin barndoms kirke på Torstad. Lilly ga på egen hånd rundt 30.000 kroner til lyd- utstyr og teleslynge.

– Hvorfor gjør du dette?

– Hele mitt liv har jeg ofret alt for andre. Jeg har vært alene i 22 år, men har aldri villet sette meg selv først, forklarer hun.


Bildetekst 

 

Ros fra komiteen


Samtidig har livet vært alt annet enn en dans på roser for den lille kvinnen med det store hjertet. Hun har mistet mannen og en sønn i kreft, og både hun selv og flere i familien sliter med sykdom.

– Jeg må engasjere meg i noe, kan ikke bli sittende og gruble.

For mange i Nærøy er nok Lilly Olsen mer kjent som politiker for Fremskrittspartiet. I dag er hun vara til kommunestyret, der hun startet allerede i 1991. Hun er med i eldrerådet og har ledet funksjonshemmedes råd i åtte år.

– Det er jeg stolt av, innrømmer hun.

Ildsjelene i Nærøy har fått skriftlig takk fra Martha Mo i Estlands-komiteen.

– På vegne av Estlands-komiteen vil jeg bare si tusen takk for alle julegavene du og dine venninner har sendt til Estland, både i år og tidligere år! Dette er så fenomenalt, skriver Martha Mo i en julehilsen til Lilly Olsen i 2015.