Vippestjerten

Når den elegante fruen i sort, grått og hvitt er å se rundt huset, er det vår. Fordi den er så tillitsfull og uredd er den lett følge med – og et sikkert vårtegn.

Bildetekst Bildetekst 

arkiv

Med sin konstant vippende hale og optimistiske kvirrevitt, er linerla en fugl vi blir ekstra glad over å se igjen etter en lang vinter.


Finnes over alt


Selv om det finnes mer tallrike fugler i Norge, regnes linerla for å være blant våre mest vanlige småfuglarter. Dessuten finnes den over alt i vårt lange land, i hvert fall der det bor folk.

Men den kan også treffes langt til fjells, særlig der det er seterhus eller andre bygninger. Det er gjort hekkefunn i 1.500 meters høyde, og i Reinheimen ble en linerle observert i 1.670 meter over havet.

I ensartet skog langt fra folk er det ikke vanlig å se linerla, men ved våtmarksområder, elver og bekker liker den seg.

Også ved alle typer kystnatur, fra fjordområder til de ytterste skjær, er gode leveområder for vippestjerten.


Reir i bilen


Det er tilgangen på insekter som bestemmer hvor linerla holder til. Den tripper og vimser hit og dit før den kaster seg opp i lufta og fanger ei flue. Jakta foregår oftest fra bakken. Mens de små beina går som trommestikker nærmer den seg byttet og snapper det over bakken.

Linerlene kan finne på å bygge reir på de mest overraskende steder. Har du en bil som står mye i ro nå om våren, må du følge med. I motorrommet på bilen eller andre kjøretøy, er ikke uvanlige hekkeplasser for de tillitsfulle fuglene.


Fra Afrika


På Sunnmøre bygde et linerlepar rede i det ødelagte kompasset om bord i en liten motorbåt. Hver gang båteieren var ute og fisket, satt linerlene ved naustet og ventet. Idet båten la til kai, fløy fuglene tilbake til redet for å ruge videre på eggene.

De linerlene som nå om våren ankommer Sør- Norge, har tilbrakt vinteren i sørlige deler av Europa og Nord-Afrika. De nordnorske fuglene har ei mer østlig trekkrute. De kommer helt fra Etiopia og Sudan i Øst- Afrika, Midtøsten og Tyrkia.

Foruten den vippende lange stjerten, har linerlene også en karakteristisk flukt i lange buer. De får ofte fram to ungekull i løpet av sommeren.