Maikveld og russetid

arkiv

Uansett om man er ung og spretter rødkledt og våryr i gatene, eller er foreldre og spaner rundt etter avkommet i sammenknytt engstelse. Nå er det russetid!

Jeg synes det er vakkert! Glade ungdommer mot spirende bjørk og nyfeiet asfalt. Uforutsigbare russ som bråker og morer seg i våren med en liten fanskare av små barn som løper etter i jakten på russekort. Norge har en lang tradisjon på russefeiring, og den fungerer som et overgangsritual på veien til å bli voksen.

Feiringen handler på mange måter om å bryte grenser og dessverre er russefeiring for mange synonymt med høyt alkoholinntak. Gjerne mer, heftigere og oftere enn vanlig. Naturlig nok kan dette gi alvorlige følger, enten fra alkoholforgiftning eller fra ulykker og uønskede hendelser. Derfor kan det være en god ide å være bevisst på hvordan alkoholen virker på kroppen og bestemme på forhånd hvor mye man vil drikke.


  • LES OGSÅ:

    Russen trenger ikke vente lenger

    Endelig er mai her

    Russetida er i gang, og Grongrussen er klare for fester, fellesskap og ikke minst russeknutene.


Drikker man for mye, vil man bli alkoholforgiftet. Hjernen og kroppen blir da bedøvd, også sansene og funksjonen til de indre organene. Jo mer man drikker, jo mer bedøvet blir man, og etter hvert nedsettes bevisstheten slik at man blir bevisstløs. Ved enda høyere promille svekkes pustefunksjonen og i verste fall blir dette enden på visa.

Hvis man samtidig også bruker andre rusmidler, kan man få farlige og uforutsigbare virkninger ved mye lavere promillenivå. Russeknuter som krever stort alkoholinntak over kort tid vil under drikkingen og i timene etterpå gjøre at man blir svært full og trøtt. Det blir vanskelig å koordinere musklene, man blir ukritisk og hukommelsen vil ofte være dårligere slik at man ikke husker hva som skjedde kvelden før.

Visste du at 40 prosent av alle anmeldte voldtekter skjer i forbindelse med fest og i situasjoner der begge parter er beruset? I tillegg er det store mørketall. Folkehelseinstituttet opplyser at totalt vil 650 russ skade seg i løpet av feiringen, særlig gjelder dette hodeskader. Det er en klar sammenheng mellom promillenivå og skader som kommer inn på legevakta.

De fleste av russen er myndige, men det betyr ikke det at man som foreldre ikke har myndighet til å involvere seg. Hipp hipp hurra for de foreldrene som ligger med mobilen klar på nattbordet i maidagene, som selv forsaker fredags- pilsen for å drive sjåførvirksomhet til og fra nachspiel, og som alltid ønsker ungdommen velkommen hjem uansett hvilken vei russelua sitter.


LES OGSÅ:

Russebussene ruller i Namsos

Størst, best, høyest og lengst. Det handler ikke om olympiske leker, men om årets russebusser i Namsos.Kjære flotte ungdommer: Ta vare på hverandre! Respekter de som av ulike grunner har valgt å IKKE drikke. Mange unge føler at de må drikke på fest for å bli akseptert i gjengen, og at de må forsvare valget om å ikke drikke. Først og fremst skal man huske på at det er helt greit å si nei! Sørg for å få de som har drukket for mye trygt hjem, hold sammen slik at ingen sovner ute eller blir voldtatt på en fest. Ta kontakt med 113 eller legevakt for å få råd dersom noen skader seg, blir livløs eller har nedsatt bevissthet. Det er bedre å ringe en gang for mye, enn en gang for lite.

Lykke til!Råd til foreldre


■ Hold deg oppdatert på hva, hvor og med hvem. Ta gjerne en tur innom utefesten for å se hvordan det går med ungdommen din. Dette er ikke etterretningsvirksomhet – det er omsorg!


■ Vær tilgjengelig! Gjør det tydelig at du ønsker ungdommen hjem uansett om kvelden har endt bra eller dårlig. Og at du alltid er tilgjengelig på telefon.
■ Sørg for at de får i seg mat og har på seg varme klær før de svinser ut i vårnatta.


■ Skriv nummeret til nødetatene og legevakta på russebuksa til så mange du klarer.


■ Gi ungdommen en klem, selv om dette er noe du ikke har gjort på lenge. Det er viktig med kroppskontakt selv om de er selvstendige ungdommer. Hva er vel en bedre måte å vise noen at de er verdifulle?