Reineiere fortviler over tap av dyr etter togpåkjørsler

– Blir bare verre og verre

På under ett døgn har Steinfjellgruppen mistet nesten 20 rein etter at flokken har blitt påkjørt av toget en rekke ganger. – Det er helt forferdelig, sier reineier Anders Jåma.

TATT AV TOGET: Reindyra var sjanseløse da toget kom på Nordlandsbanen i går. foto: lars åhrèn 

arkiv

NAMSSKOGAN: – Det blir bare verre og verre. Vi prøver å holde reinflokken unna jernbanen, men de trekker seg dit de finner lett tilgjengelig mat. Vi gjør alt vi kan, men Jernbaneverket er ikke akkurat villige til å sette i gang tiltak som kan hindre dette, sier reineier Anders Jåma.

I løpet av ett døgn har det vært tre reinpåkjørsler hvor rundt 20 rein, deriblant mange drektige simler har blitt påkjørt av toget.

Det er den samme flokken som er blitt truffet ved alle tre tilfellene, og det er Steinfjellgruppen som eier reinflokken.

Flokken teller i alt rundt 2.000 dyr.


Tre påkjørsler

I kveldstimene onsdag meldte politiet at toget hadde kjørt på sju rein mellom Majavatn og Namsskogan.

Torsdag formiddag, rundt klokka tolv hendte det nok en gang. Like nord for Namsskogan ble 14 rein påkjørt av toget.

Så skjedde enda en gang, denne gangen var det seks rein som ble forulykket."Vi prøver å holde reinflokken unna jernbanen, men de trekker seg dit de finner lett tilgjengelig mat.

ANDERS JÅMA

Reineier– Det er klart at dette har økonomiske konsekvenser for oss som reineiere. Spesielt når det er snakk om drektige simler. Vi får erstatning for simla, men ikke for den eventuelle kalven hun gikk svanger med, fortsetter Jåma.

– Hva mener dere kan gjøres for å få en stopper på reinpåkjørslene?

– Vi mener at gjerder langs jernbanene er et godt tiltak, ellers kan kanskje hastigheten på toget senkes på de mest utsatte stedene, men det vil ikke Jernbaneverket høre snakk om, sier Jåma.


God dialog

Jernbaneverket bekrefter at det har vært tre påkjørsler på under 24 timer.

Ifølge Jernbaneverket er det snakk om rundt 20 dyr som er truffet av toget.

– Vi er klar over problemet, men vi mener at vi har en god dialog med reineierne og har jevnlige samtaler med dem. Det er blitt satt opp en del gjerder langs toglinja, og det er planer om mer, sier pressevakt hos Jernbaneverket, Inge Hjertaas.

– Det er ganske hektisk akkurat nå ja. Dette med reinpåkjørsler er et stort problem både for oss og for reineierne, forteller banesjef hos Jernbaneverket, Bjørn Sørum.

– Hvilke grep gjøres fra deres side for å få bukt med problemet?

– Vi bidrar så godt vi kan ved å spørre reineiere hva vi kan bidra med. Nå hjelper vi til med å få dyr bort fra området ved å stille helikopter til disposisjon og betaler bruken av dette, mens reineiere stiller med skutere og mannskap. Ellers er vi i planleggingsfasen rundt det å forlenge gjerder flere steder langs toglinja, sier Sørum.