La Opptur være en opptur

SJEKKET INN: Møssmørklumpen i Spillumsmarka er et av de 73 turmålene som er med i Opptur 2016. 

arkiv

I går sjekket jeg inn. På et sted som gir bedre form, ro i sjelen, tid til tankevirksomhet og forhåpentligvis også gjør meg smidigere og mykere.

Nei da, jeg sjekket ikke inn på et eller annet spa-hotell som i reklamen lover det overnevnte. Derimot til et sted jeg fikk alt det samme gratis. Og atTpåtil bedre kondisjon på kjøpet.

Jeg sjekket nemlig inn på Møssmørklumpen. Og et kvarter senere på Hans Oskar-haugen på Spillum.

Farsott

Nå er det garantert mange som rister litt på holdet og ikke skjønner hva jeg snakker om.

Mens andre igjen nikker gjenkjennende, og kanskje tenker; «så der fikk han 15 + 10 poeng. Rart han ikke tok med seg Spillumsaksla samtidig?».

Jeg har meldt meg på vårens farsott innenfor trimsegmentet i Namsos og omegn – Opptur.

For uinnvidde er dette en trimaktivitet, der totalt 73 turmål i Namdalen ligger inne, og der man på hvert besøk kan «sjekke inn» via en app på telefonen, og samtidig få logget noen poeng.

Og vi er mange som er med. Per nå er det 1.100 påmeldte. Jeg ligger på plass nummer 148. Med 305 poeng.

Dermed er jeg ikke på Topp 100-lista.

For de 100 deltakerne med høyest poengsum kommer opp på ei «toppliste» på appen. Det er mange som kjemper for å få en plass på den lista og som utvilsomt tar en ekstra tur for å samle nok poeng til å være der.

Joda, jeg har hørt historier. Om at konkurransen for noen nærmest har blitt en besettelse. Det er slike historier enkelte ynder å bruke for å «snakke ned» konseptet.

Dessverre aner jeg en trend i at jo mer populært Opptur er, jo oftere hører jeg noen trekke fram de negative sidene.

Det er synd. For i mine øyne er konseptet Opptur en aktivitet som bidrar til å få folk i bevegelse og samtidig gjør seg kjent i sitt nærområde.


25 besøk på Øyenskavelen

Andre steder har man tilsvarende turmål. Nylig var jeg på skitur til Øyenskavelen. Der møtte jeg ei dame som fortalte at hun måtte utnytte det fine skiføret til å nå toppen av Namdalseid. For målet var 25 turer i løpet av et år. En populær «tur-konkurranse» i kommunen.

I hele Namdalen har man tilsvarende turmål. Slike trimtiltak mener jeg vi skal framsnakke.

Helsegevinsten det gir når tusener av namdalinger er med på en konkurranse der det handler om å trimme seg en tur, skal ikke undervurderes.

Jeg har snakket med mange som er med i Opptur i Namsos, som forteller om de tidligere korte trimturene på halvtimen som nå plutselig er doblet og mer enn det, bare for at de skal få med en ekstra innsjekking eller to. Det er mange som gjennom Opptur har fått et ekstra spark i baken for å komme seg ut.


Inn på app – ut av helsekøen

Jeg er i kategorien som liker å holde meg i form og trimmer jevnlig.

Men med Opptur har jeg oppdaget naturperler jeg aldri har vært på. For via appen får jeg hele tida beskjed om hvor nærmeste turmål er, hvor langt det er dit, og et kart som viser vegen.

Det gjør at turene blir morsommere og annerledes enn om jeg bare - som tidligere - har trimmet min vante turløype fra A til B.

Det som gleder meg ekstra er spennvidden av deltakere jeg møter på mine turer. Det er unge, voksne, eldre, folk som går eller løper, eller sågar sykler, eller tar lufteturen med hunden. Til steder som tidligere bare har vært for de mest turglade og lokalkjente, går det nå stier som vitner om mye besøk.

Nå falt jeg til 153. plass. og det tåler jeg veldig så godt.

For det betyr at akkurat nå mens jeg sitter og skriver denne artikkelen, er det noen der ute i terrenget og sjekker inn.

De sjekker inn på appen og sjekker seg gradvis ut av helsekøen.

For all forsking viser at når vi trimmer og blir i bedre form, reduserer vi gradvis sjansen for hjerte- og karsykdommer, vi blir smidigere og gjør oss bedre rustet til å takle hverdagens utfordringer – også på det psykiske planet.

Derfor skal vi framsnakke Opptur og bidra til at det fortsatt blir en opptur – om ikke annet for helsa vår!

PS: NA er samarbeidspartner med Træn om Opptur i Namsos.