Damene styrer namdalsk fotball

Det er ingen namdalske 11er-lag i damefotball. Men på styrerommet er det damene som regjerer.

LEDER: Beate Lothe, leder i fotballgruppa i Rørvik IL, mener det er mange fordeler med å la kvinner inneha lederverv i idretten. FOTO: Lena Erikke Hatland 

LEDER: Bente Rosset, Namsos IL fotball. 

LEDER: Sara Kværnø Saugen, Overhalla IL fotball 

LEDER: Terese Lien, Spillum IL fotball. 

arkiv

NAMSOS: Tove Moe Dyrhaug leder Rosenborg ballklubb. Men det er ikke bare toppklubben i Trøndersk fotball som har ei dame på toppen. For i namdalsk fotball blir de fleste av de største lagene ledet av ei dame.


Lite respekt

– Kjempeartig med ei slik utvikling, mener Beathe Lothe – leder i Rørvik fotball.

Hun trives godt i rollen, men er klar på at det til tider kan være utfordrende å være kvinnelig leder i et ellers mannsdominert miljø.

– Jeg har flere ganger fått erfare at det er vanskelig å få respekt blant mannfolka. Jeg sier slett ikke at dette gjelder alle, men det er definitivt mange som har en lang vei å gå når det gjelder å vise gode holdninger, fastslår Lothe.


Mye arbeid

Lederen i Rørvik fotball mener det er viktig å være topp motivert for oppgaven dersom man tar på seg et slikt verv.

– Det er jo fryktelig arbeidsomt da. Som trebarnsmor i full jobb, må jeg innrømme det. Det er jo et ubetalt verv dette. Dersom man skal kunne være med å bidra til en positiv utvikling av klubben som helhet – er man avhengig av å legge ned mye arbeid. Sånn er det bare, sier hun.

– De første månedene som leder synes jeg var tøffe, men nå trives jeg veldig godt i rollen. Det gøy å se at man lykkes på flere områder. Jeg er veldig heldig som har dyktige trenere og ikke minst et lojalt styre i ryggen, påpeker Beathe Lothe."Jeg har flere ganger fått erfare at det er vanskelig å få respekt blant mannfolka.

BEATHE LOTHE

Rørvik IL fotball
Gøy, men utfordrende

Også Sara Kværnø Saugen mener det er positivt med mange kvinnelige ledere i namdalsk fotball.

– Det skyldes kanskje at vi damene ikke klarer å si nei, sier Saugen og ler.

Det tidligere badmintonesset er leder for Overhalla IL fotball. Hun tok på seg ledervervet i fjor, og har ikke angret på det.

– Først og fremst er det artig, samtidig som jeg ikke skal underslå at det også kan være utfordrende til tider, og litt arbeidsomt, sier hun.

– Jeg har egentlig ikke tenkt over det, men det er jo litt morsomt at så mange damer leder fotballgrupper, sier Saugen.


Samfunnsansvar

– Hvorfor ble du leder?

– Ledervervet var ledig, og jeg følte jeg ikke kunne si nei. Jeg hadde både tid og anledning, og samtidig synes jeg det er et samfunnsansvar å stille opp «på dugnad». Men husk at jeg ikke er alene. Jeg har med meg et veldig godt styre, påpeker hun.

– Hva er dine sterkeste egenskaper som leder?

– Jeg tror jeg er ganske god på struktur og jeg liker å få ting gjennomført. Jeg har kanskje med meg det fra toppidretten, det å lære seg å «stå i det», og gjennomføre det man har bestemt seg for.

– Og så prøver jeg å være motiverende og lyttende, sier Sara Kværnø Saugen.


Andre verdier

Også Beathe Lothe tror det er mange fordeler med å la kvinner inneha lederverv i idretten.

– Vi damer har gjerne litt andre verdier og holdninger enn mannfolka. Vi har kanskje i større grad evnen til å se alle, og det er kjempeviktig i idrettssammenheng, sier hun.

– Mottoet til Rørvik er at klubben skal være «givende for alle», og det vil jeg være med på å bidra til, fastslår Lothe.