Har rapportert inn streikebryteri på hotell

Fire tilfeller av streikebryteri ved Scandic Rock City er innmeldt til Fellesforbundet. – Ukjent for oss, sier regiondirektør hos Scandic Norge.

STREIKEVAKTER: I ei uke har de vært streikevakter utenfor hotellet i Namsos. Nå har de meldt inn fire tilfeller av streikebryteri. Fra venstre: Per Magne Skevik, Arve Larsen og Beate Brenden. 

arkiv

NAMSOS: – Vi har rapportert inn fire tilfeller til Fellesforbundet denne uka. Det går på at folk har gått inn og tatt vakter som de ikke skal ta, sier Arve Larsen – en av fire streikevakter som NA møter utenfor parkeringsplassen på Scandic Rock City i Namsos lørdag.

De har streiket i ei uke, men beskriver stemninga med hotelledelsen som god.

Like fornøyd er kvartetten Larsen, Beate Brenden, Trond Åge Prestvik og Per Magne Skevik ikke med streikebryteri på sin egen arbeidsplass.

– Det er ikke noe artig. Det er unødvendig, sier Larsen.

Knut Skåle i Fellesforbundet er opprørt over at det er varslet flere tilfeller av streikebryteri på hotell i Namdalen.

– Vi har fått melding om og har fått bekreftet at det drives streikebryteri ved hotellet i Namsos og ved hotellet i Namsskogan, sier Skåle.

– Det er en alvorlig sak, sett fra vår side, fortsetter han.

– Vi er blitt kjent med at hotellet i Namsos har tatt inn folk som er i ferie til å utføre arbeidsoppgavene til dem som er i streik. Det synes vi er ekstra alvorlig, sier Skåle.

– Vi har også fått melding om at det drives streikebryteri på Namsskogan hotell.

Ikke forbudt

I dag blir hotellstreiken trappet opp på landsbasis, og ytterligere 1.000 ansatte tas ut i streik.

I vårt distrikt er det tidligere tatt ut ansatte i streik ved Heia gjestegård, Kysthotellet Rørvik, Scandic Rock City, Snåsa hotell og Namsskogan hotell og camping. Fredag 13. mai tas ytterligere en ut i strek ved hotellet i Namsos.

Det regnes som streikebryteri om arbeidstakere som ikke er tatt ut i streik, utfører arbeidsoppgavene til dem som er i streik.

I nyere tid er det vanlig å anse streikebryteri som umoralsk overfor de streikende, men det er ikke forbudt.

Bedriftens eier eller den som betegnes som arbeidsgiver står fritt til å ivareta sine og bedriftens interesser og dermed utføre et hvilket som helst arbeid uten å kunne betegnes som streikebryteri.

– Vil dere gjøre noe aktivt mot de aktuelle hotellene?

– Det kommer vi til å ta stilling til mandag morgen. Det er helg nå, og det gjør det spesielt. Men streikevaktene er på plass, for dem er dette like alvorlig om det er lørdag eller mandag, sier Skåle.

– For dette er noe vi ikke er glade for. Dette er mangel på respekt, fortsetter han.

Denne lørdagen og søndagen er den store konfirmasjonshelga i Namsos. Det er fire konfirmasjonsselskap på hotellet.

På forhånd fryktet Skåle at nettopp det kunne føre til streikebryteri.

– Vi har hatt en anelse om at dette kunne komme til å skje. Men på tross av det skal man ha respekt for spillereglene, sier Skåle i Fellesforbundet.

– Ukjent for oss

– Fellesforbundet påstår at det drives streikebryteri ved Scandic Rock City?

– Det er ukjent for meg, sier hotelldirektør Terje Lysholm.

– Da må de være mer konkret på hva det gjelder og vise til hva det er. Er det ting må de ta det med oss i stedet for å gå til media, fortsetter han, som henviser til regiondirektør Gry Eriksen for ytterligere kommentarer.

– Vi kjenner ikke til tilfellene om streikebryteri, og vi ønsker at Fellesforbundet tar kontakt med oss slik at vi kan komme til bunns i dette. Vi ønsker dialog og vi har hele tida forholdt oss etter det regelverket som er gjeldende. Jeg tror det hele beror på en misforståelse. Derfor er det viktig at vi får en god dialog med Fellesforbundet, sier regiondirektør i Scandic Norge, Gry Eriksen.

NA har gjentatte ganger forsøkt å få daglig leder ved hotellet i Namsskogan i tale, men har foreløpig ikke lykkes.