Inneklemt dag eller utklekt plan?

arkiv

Det er noe med den norske latskapen når det kommer til inneklemte dager. Inneklemte dager blir sjeldent annet enn fri – har jeg hørt. Og fredager blir det stort sett «hjemme- kontor». Eller rettere sagt... «gjemmekontor».

Nordmenn legger ikke ferien, fjellturen eller andre planer for året etter den vanlige kalenderen. Vi legger alt opp etter når den inneklemte dagen kommer. Vi må for all del ikke komme i tidsklemma.

Tenk deg hvordan det er for innvandrere som kommer til Norge. Hvordan skal vi forklare hva en inneklemt dag er på lettest mulig vis?

I går var det jo en såkalt inneklemt dag, og det var ikke mange biler som sto parkert på skoler og barnehager rundt omkring. Heller ikke utafor NAs kontorer. Fridag, si. Eller, planleggingsdag som de kaller fridagen. Den inneklemte dagen er jo selvsagt jobbet inn på forhånd. Inneklemte dager er jo den dagen flest nordmenn tar ut avspasering. Vi kan nesten ikke kalle det for en inneklemt dag, men innarbeidet dag. En utklekt plan.

Vi nordmenn studerer faktisk kalenderen for de neste åra mer enn vi studerer værvarslet dagen før vi reiser på syden- ferie. Vi er mer opptatt av om vi kan ta en ekstra dag «fri» neste år framfor sol og varme.


Her kommer overlevelsesinstinktet fram. Hvor mange ekstra fridager kan vi jafse til oss?

I 2018 blir det i hvert fall kaos på mange arbeidsplasser. Da er nemlig Kristi himmelfartsdag torsdag 10. mai – og så kommer selveste 17. mai uka etter. Da får vi to fredager på rad som er inneklemt. Og så er 1. mai på en tirsdag, så mandag 30. april blir også en inneklemt dag. 2018 blir jo et mekka for alle som liker å benytte seg av inne- klemte dager.

Ja, ja. Om du forresten lurer på hvorfor avsnittet over står tom, ja, så kom den dessverre på en inneklemt dag.

God helg!