Ryddesjau på stranda

Lørdag 7. mai ble Nasjonal strandryddedag markert over hele landet. Miljøpartiet De Grønne i Namsos fikk i år hjelp av lokallaget i Grong og inviterte til dugnad ved brurunden.

RYDDESJAU: Eivind Wilhelm Skorstad, Alf Ingebrigtsen, Torgeir Sjaastad, Snorre Olsen, Gørill Fiskum, Trine Harbak, Marion Fust Sæternes og Silje Hildrum Løvli. 

arkiv

NAMSOS: – Strandryddedagen er en årlig, landsomfattende miljøbegivenhet der vi rydder alle Norges strander frie for plast og søppel, og behovet for en skikkelig ryddedugnad er stort langs strandlinja i Namsos.

– På halvannen time plukket vi enorme mengder skrot langs Namsos strandlinje. Nærmere 30 sekker med søppel, et gammelt kjøleskap, bilhjul og maskindeler. Det tar omtrent 450 år for en vanlig colaflaske å brytes ned i naturen, - så hva med alt det andre? spør Trine Harbak i Miljøpartiet De Grønne i Namsos.

– Etter en slik økt sitter man igjen med en enorm avsmak og en skam over den uhåndterlige ryddeaksjonen vi etterlater til generasjonene som kommer etter oss, for ikke å snakke om den utrolige belastningen som påføres alle andre vesener vi deler denne planeten med.

Om ingenting gjøres med hvordan avfall håndteres, vil det innen 2050 være mer plastsøppel i havet enn det er fisk, og hvert år dør 1 million sjøfugl av å spise plastartikler de tror er mat.

– Ingen kan gjøre alt, - alle kan gjøre noe, fastslår Harbak.

Strandryddedagen ble arrangert første gang i 2011, og i Namsos er det fjerde år på rad Miljøpartiet De Grønne markerer dagen.