70 år med festmusikk

– Et orkester full av hverdagshelter

Namdal symfoniorkester slår på stortromma og feirer jubileum. De kan i år se tilbake på sju innholdsrike tiår.

100 Violiner: Et fast konsertinnslag fra Namdal symfoniorkester er konserten «100 vitaminer». 

Gleder seg: Kunstnerisk leder i symfoniorkesteret, Anders Skaugen, gleder seg til jubileumskonserten. 

Blid gjeng: Namdal symfoniorkester har medlemmer fra absolutt hele Namdalen, og mange reiser langt for å komme på øvelse. Her var de samlet i forkant av fjorårets 16. mai-konsert. 

arkiv

NAMSOS: 26. april 1946 ble Namdal symfoniorkester stiftet i Overhalla. Fire personer var til stede, men det var først og fremst Ottar Fiskum som fikk æren for at orkesteret i etterkrigsårene så dagens lys. Sammen med Fiskum deltok Karle Strand fra Grong, Jon Himo og Fritjof Saugestad fra Overhalla. Her var det bred enighet om at Ottar Fiskum måtte bli orkesterets første dirigent.

Sprek 70-åring

Siden aprildagen i 46 har orkesteret holdt stand og servert musikk for publikum i hele Namdalen. Noe de akter å fortsette med i overskuelig framtid.

– Jeg har vært så heldig å få være kunstnerisk leder for orkesteret i snart ti år, og jeg vil bare få berømme alle de faste deltakerne som kommer på øvelse hver uke fra Harran i nord til Malm i sør. Det er de som er de virkelige hverdagsheltene og som gjør at det er mulig å holde drift i et symfoniorkester som dette her i Namdalen, sier dirigent Anders Skaugen.

For å feire at det i år er 70 år siden starten på orkesteret har den musikkglade gjengen planlagt to jubileumskonserter. Den første går av stabelen 21. mai i Namsskogan mens konsert nummer to finner sted i Namsos dagen etterpå.

– Som ethvert symfoniorkester med respekt for seg selv, har vi også fått i stand et bestillingsverk i forbindelse med jubileumskonsertene. Det ikke mange vet er at kantor Elina Karpinska ikke bare er dirigent og musiker, men også en glimrende komponist. Hun har komponert et verk til oss som heter «Jeg ser». Dette vil vi urframføre på konserten i Namsskogan, sier Skaugen.

– I tillegg skal vi spille mye av det kjente som vi har spilt før. Som en liten krone på verket har vi valgt å gi oss ut på «Bilder fra en utstilling» av Moussorgsky og «Kjempeviseslåtten» av Sæverud, fortsetter den kunstneriske lederen og dirigenten.

Solister

I tillegg til orkestermusikk har symfoniorkesteret alliert seg med solistene Isa Katharina Gericke og Ola Marius Ryan.

– Dette håper vi vil skape en ekstra liten dimensjon til konserten, håper Skaugen.

– De er to glimrende artister, legger han til.

De første øvelsene til Namdal symfoniorkester startet i oktober 1946. Den andre øvelsen fant sted i Namsos ikke lenge etter. Planene var at øvelsene skulle ambulere i distriktet. Avstandene var lange og allerede tidlig i startfasen ble det satt opp busser fra Harran og Bangsund slik at musikerne skulle komme seg til øvelsene. Et halvt år etter at den første øvelsen fant sted, inviterte symfoniorkesteret for første gang til konsert. 19. april 1947. Lokalavisene lot seg begeistre, og tilbakemeldingene var svært gode. Slik har det altså fortsatt, og 21. og 22. mai vil det nåværende orkesteret gjøre alt for å ikke gjøre skam på opphavet til Namdal symfoniorkester.