Til fysikkens Mekka

Fysikkelever fra Grong reiste til Genéve i Sveits for å besøke CERN, et av verdens største og viktigste forskningssenter innenfor partikkelfysikk.

1: I CERNs eget vitenskapssenter var det mye spennende å se. Fra venstre: Anne-Marja Kristine Joma, Ingeborg Gåsbakk, Ingrid Hafskjold og Geir Åge Moen. 

SKJERMER FORKLARTE: I CERNs vitenskapssenter ble blant annet partikkelakseleratoren nøye forklart. Fra venstre: Ole Kristian Selliås, Ingrid Hafskjold og Anne-Marja Joma. 

FYSIKKENS MEKKA: Forskningssentret CERN er verdensledende innen partikkelfysikk og blir ofte sett på som fysikkens Mekka. 

VARIERT HVERDAG: Henrik Hemmestad Bjerke har jobbet på CERN siden februar og forteller at trives i jobbhverdagen. 

arkiv

GRONG/GENEVE: 15 elever fra andre og tredje året på Grong vgs. pakket koffertene og reiste sammen med to lærere til Sveits for å oppleve verdensledende fysikkforskning på nært hold.

Fra torsdag til søndag befant gjengen seg på grensa til Frankrike i den sveitsiske byen Genéve der forskningssentret CERN ligger. Et senter der det hovedsakelig blir forsket på partikkelfysikk.

Elevene tilbrakte en hel dag på CERN med blant annet omvisning og foredrag om deler av forskninga CERN-fysikerne arbeider med. Siden det finnes flere norske ansatte på CERN, var fysikkklassene fra Grong så heldige å få omvisninga av nordmenn.

– Det ble mye enklere å se for seg deler av partikkelfysikken etter dagen på CERN, siden mye av det vi lærer om er så smått og ganske abstrakt, forteller Ingrid Hafskjold som går andre året studiespesialisering i Grong.

– Vi fikk sett mye nytt og spennende i tillegg til å høre flere gode foredrag, sier Hafskjold.

Selv forteller hun at det beste med omvisninga var å se inn i bygninga der det forskes på antimaterie. Deler av reisefølget ble guidet av en norsk fysiker som jobber med akkurat dette.

– Nå forstår jeg bedre hva CERN egentlig er, i tillegg til å bli introdusert for ulike deler av partikkelforskninga.

Hafskjolds klassekamerat, Ole Kristian Selliås, ser på hele turen som en fin opplevelse der han fikk se mye interessant og møte mange intelligente mennesker.

– For meg var turen god motivasjon til å stå på den siste tida dette skoleåret, sier Selliås som planlegger å fortsette med fysikk også det siste året på videregående.

Både Hafskjold og Selliås vil anbefale andre fysikklasser en tur til CERN.

– Jeg tror også de som ikke er så interessert i fysikk fra før vil finne deler de liker på forskningssentret, sier Hafskjold.

Døråpner for elevene

Guri Moa underviser andreklassingene på studiespesialisering blant annet i fysikk, og var derfor med på studieturen til Genéve.

– Jeg har vært med fysikklasser til CERN to ganger tidligere og har sett at en slik tur kan være som en slags døråpner for elevene. Mange ser at terskelen for å komme inn i et slikt miljøe er lavere enn forventet, forteller Moa.

Før hver avreise er hun litt spent på nivået foredragene har.

– Det er viktig at elevene sitter igjen med ny og god kunnskap etter en slik tur, selv om det er mye som ligger litt over årets pensum, sier Moa.

Hun skryter også av elevenes muligheter til å se sammenhenger mellom informasjon fra CERN og skolebøkene.

– For hver gang jeg har besøkt CERN, har det kommet nye prosjekter og ny forskning, så det er ikke bare elevene som lærer noe nytt, sier Moa.

Trives i jobben

Tilfeldigvis ble to av elevene fra Grong stoppet av en ukjent mann i CERNs kantine. «Unnskyld, men er dere norske?»

– Jeg har studert fysikk og har hele tida hatt tanken om en arbeidsplass på CERN, forteller Henrik Hemmestad Bjerke fra Bø i Telemark. Han arbeider med å få oppfinnelser fra CERN ut i verden.

– Det foregår mye spesiell forskning her og da trengs det mange ganger spesielle verktøy.

Han forteller at de mest kjente oppfinnelsene fra CERN er internettet og touch-skjermen.

– Ideen om touch-skjermen kom fordi forskere skulle slippe så mange taster på datamaskinen. Det ville være enklere å styre alt på selve skjermen. Nå finner vi skjermer av denne typen over alt, som på telefoner og nettbrett, forteller Bjerke.

Når gode ideer som dette blir til oppfinnelser, er Bjerke en av dem som skal introdusere resten av verden for oppfinnelsen.

– Jeg har jobbet her siden februar, og trives hver eneste dag.