Russen ved Val vgs. må følge regler annen russ ikke har

– Vi er ikke kjedelige

Som elev ved en kristen friskole er det andre regler for russefeiringa enn ved andre skoler.

Artig russetid: Martin Johnsen (fra venstre), Fredrik Dahle Klocke, Ruben Alexander Øvergård og Fredrik Hunnestad har hatt ei artig russetid så langt. De tror ikke det er så stor forskjell på dem og andre russ, selv om de har strengere regler å forholde seg til. 

arkiv

VAL: Siden 1. mai har avgangselevene ved Val vgs. spradet rundt i svarte, røde og grønne bukser. I år er de omtrent 40 russ og påstår at de ikke har noe dårligere russetid enn andre.

– Det er litt annerledes å være russ ved Val siden vi bor på internat og har innetid. I tillegg er det selvfølgelig ikke lov til å være beruset på området, sier Fredrik Hunnestad.

– For noen kan det by på utfordringer, legger Fredrik Dahle Klocke til. Han er russepresident for årets russ.

– Vi har en del regler å forholde oss til som andre russ ikke har, men jeg tror ikke det er en veldig stor begrensning, sier han.


Mer akseptert

Russen som er 18 år kan velge å skrive seg ut fra internatet om kvelden, og trenger derfor ikke alltid å komme inn til kl. 23.

– Men mange er under 18 år, og reglene må vi bare forholde oss til, sier russepresidenten.

Han tror ryktet til russen på Val har blitt bedre det siste året.

– Vi har ikke lagd noe bråk, og jeg føler at vi har fått et bedre rykte nå.

De fire kompisene forteller at det er flere som velger å ikke drikke alkohol under russetida, noe de mener er mer akseptert blant elevene her.

– Det er et veldig godt skolemiljø her, sier Ruben Øvergård.

– Jeg tror det å ikke drikke alkohol er mer godtatt blant elevene her enn andre steder.


– For å passe på oss


De er glad for det gode forholdet til lærerne, og sier de fleste har forståelse for at også elevene ved Val vil feire russetida.

– Det som er viktigst er at vi oppfører oss og kommer på skolen, sier Klocke. Han forteller at guttene får kommentarer fra andre russ om at Val-russen er kjedelige.

– Men det stemmer ikke.

At starten på russetida har vært fin er alle enige i.

– Vi gledet oss veldig, og vi har hatt det utrolig artig så langt, sier Klocke, som samtidig forteller at all russen feirer sammen, uansett alder og farge på buksa.

– Vi bor sammen hele gjengen, så vi er gode venner. Det har ikke noe å si hvilken farge vi har på buksa, sier Øvergård.

Til nå har de hatt aktiviteter som dåp og grilling, og de tenker på å arrangere noe felles når helga kommer.

– Det er litt kjipt å ha strengere regler enn de andre, men samtidig er det greit. Reglene er der for å passe på oss, sier Klocke.