– Vi gikk inn med risikopenger

Ordfører Olav Bjørkås synes det er trist at så mange lokale aksjonærer taper penger på konkursen.
arkiv

FLATANGER: Høsten 2014 ga Flatanger kommune et lån til Nesset Sjømat på en million kroner.

– Det var risikopenger som kommunen gikk inn med. Alle var inneforstått med det, sier rådmann Rune Strøm.

– Det var risiko da vi gikk inn med midler. Det var vi forberedt på. Men vi gikk inn med åpne øyne. Vi så på det som en mulighet for å komme et skritt videre, sier ordfører Olav Bjørkås.


Bak i køa


Både ordfører Olav Bjørkås og rådmann Rune Strøm innser at kommunen står langt bak i køa når verdiene i boet skal fordeles.

– Jeg tror ikke vi har en god nok pant slik situasjonen er nå, til å få igjen. Men det er aldri godt å si, sier Bjørkås.

Kommunen har pant i både eiendom, maskiner og utstyr.

– Jeg blir ikke overrasket om det blir vanskelig å få ut pengene, sier Strøm.

Ordføreren tenker spesielt på alle småaksjonærene som taper sparepengene sine.

– En av grunnene til at vi prøvde å være med og redde bedriften var at det ble satt inn mye lokal kapital. Derfor er det synd at det går tapt. Det er mange som taper mye penger. Det er så trasig når de ikke får virksomheten til å fungere, sier Bjørkås.

– Men det er vanskelig å være etterpåklok. De trådene som ble hostet opp der og da, ble prøvd. Det ble lagt ned mye arbeid for å anlysere muligheter. Dessverre gikk det ikke, det er et tøft marked, fortsetter han.

Hva som skjer videre med anlegget på Nesset er høyst uvisst.

Bostyrer Stein Aage Sørvig har frigitt eiendommen til pantehaverne Innovasjon Norge, Bjørn Frisendal AS og Flatanger kommune.


– Ikke engasjert


– Vi har ikke engasjert oss i salget. Det har litt med at vi ikke har midler å være med på. Det er vanskelig å engasjere seg med andres penger. Dette må få gå sin gang. Det kan være interessenter som kan se nytte av det. Men vi har ikke noen innsikt i det, sier ordføreren.

– Er det aktuelt for kommunen å kjøpe eiendommen?

– Nei. At vi skal gå inn aktivt har ikke vært en sak som har vært diskutert, sier rådmann Rune Strøm.