Laksesesongen i Bjøra starter om tre dager

– I år biter storlaksen

Tor Barlien lener seg på statistikken når han sier at laksefiskerne i Bjøra har mye å glede seg til når fisket åpner søndag.

FLUENES HERRE: Tor Barlien er travelt opptatt før søndagens laksestart i Bjøra. Folk ringer ned overhallingen for å få siste informasjon om forholdene i Bjøra. FOTO: BJØRN TORE NESS 

12 VALD: Tor Barlien forteller – med stor entusiasme – om de 12 valdene i Bjøra som er klare til fiskerne søndag. 

ALLTID NOE NYTT: Hver sesong kommer nye wobblere og fluer som skal gi fiskerne enda større sjanse til å få landet storlaksen. 

VIKTIG MED VEST: Tor Barlien framhever viktigheten med sikkerhet når storlaksen skal fanges i elva. 

arkiv

OVERHALLA: – Hvis du ser på statistikken – som går mange år tilbake i tid – viser den at etter en sesong med mellomstor laks, så kommer storlaksen året etter, sier Tor Barlien ved G-Sport Overhalla.


Mange «små» laks


For selv om det ble fanget hele 30,1 tonn under fjorårssesongen i Namsenvassdraget, var den største laksen ikke tyngre enn 18,7 kilo.

– Det betyr statistisk sett at det er duket for at skikkelig store rugger biter på denne sesongen, sier Barlien – som har en nærmest glødende mobiltelefon i lomma.

For telefonen har ikke stått stille i dagene før laksestarten.

Les også:

Beste sesong i Namsen på ti år

Svært godt lakseår

Ikke siden 2005 har fangstene i Namsen vært så gode som i fjor. Totalt ble det tatt opp 30,13 tonn laks i 2015.

Ivrige laksefiskere er nysgjerrige på vannstanden, temperaturen i elva – og det siste innen utstyr.

– Det finnes fiskere som har gledet seg til denne dagen i mange, mange måneder. Nå begynner nervene å bli tynnslitte – så selv om det sjelden blir fanget fisk før 20. mai – så må de komme ned til elva for å få bukt med abstinensene, sier Barlien som nærmest løper mellom reolene i butikken på Ranemsletta.

Og forholdene? De ser bra ut, ifølge den erfarne fiskeren.

– Vannstanden er god, temperaturen i vannet er bra - og humla har kommet. Dette blir en bra sesong i Bjøra, sier han.

Les også:

50 år med fiskelykke i Bjøra

Pinseaften 1965 stanset en hvit Peugeot stasjonsvogn på Fuglår i Overhalla. Det skulle bli den første av 50 somre på rad med laksefiske for familien Lie.

Stor flueinteresse


Reolene er fylt med fluer, wobblere, sluker, fiskestenger – alt du trenger for å få en storlaks.

– I lokalmiljøet merker vi veldig stort oppsving i interessen for fluefiske. Det virker å være veldig «in» akkurat nå. Vi har holdt kurs i mai som har vært smekkfullt – og vi skal holde ett til – som også er smekkfullt. Så ut ifra interessen blir det trangt om plassen ved Bjøras bredder, sier Barlien.

Fangst i Namsenvassdraget:

2015: 30,1 tonn

2014: 18,2 tonn

2013: 16,7 tonn