– En opplevelse jeg sent vil glemme

Fysisk aktivitet og nettverksbygging sto på agendaen da unge namdalske bønder nylig besøkte Sveits.

Spreke bønder: Namdalske bønder på morgenjogg i Salwideli i Sveits. Deltakerne på turen gjennomførte to daglige økter i høyden under det fem dager lange oppholdet.FOTO: Privat 

LÆRERIKT: Reisefølget bestående av namdalinger besøkte en rekke lokale fjellbønder under oppholdet. 

VAKKERT: Ingenting å si på treningsforholdene i de sveitiske alper. 

arkiv

SVEITS: Prosjektet «Sprek og glad bonde» ble startet opp i regi av Fjellandbruket i Indre Namdal tilbake i 2014, med mål om å skape større trivsel i gårdsdrifta, gode vennskap og større sosialt nettverk.

«Ung fjellbonde» er en videreføring av dette opplegget, og siden januar har namdalske fjellbønder under 30 år hatt jevnlige samlinger med trening og trivsel som hovedinnhold.

Forrige uke reiste gjengen på ti til Sveits for å markere avslutning på prosjektet.


Fullpakket program


– Vi har hatt en kjempetur. Dette er en opplevelse jeg sent vil glemme, fastslår Synnøve Ingulfsvann fra Tunnsjø.

Hun forteller om et fullpakket program gjennom det fem dager lange oppholdet i de sveitsiske alper.

– Vi trente to økter hver dag, og gjennomførte også en rekke gårdsbesøk hos lokale fjellbønder. Det var utrolig lærerikt og inspirerende å få se og oppleve hvordan fjellandbruket drives i Sveits, fastslår Ingulfsvann – som har etablert seg med melkedrift heime i Tunnsjø.

– Vi bygde nytt robotfjøs i fjor, og drifter et av fylkets mest høytliggende gårdsbruk.


Godt utbytte


Et av målene med prosjektet «Ung fjellbonde» er nettverksbygging. Ingulfsvann er takknemlig for at hun har fått være en del av opplegget.

– Snittalderen på namdalske gårdbrukere er relativt høy, så det er veldig fint å kunne knytte bekjentskap med andre på samme alder. Jeg har hatt godt utbytte av opplegget, både sosialt og rent treningsmessig, fastslår Synnøve Ingulfsvann.

– Et veldig bra prosjekt på mange måter dette, sier hun.


Suksess


Øyvind Skarstad er prosjektleder i Fjellandbruket i Indre Namdal og ansvarlig for «Ung fjellbonde». Han er godt fornøyd med gjennomføringa av første runde av opplegget.

– Dette har vært en suksess, og vi ser helt klart for oss å videreføre dette prosjektet, slik at også flere får muligheten til å delta, sier han.

Skarstad var selv med på turen til Sveits – og er godt fornøyd med oppholdet.

– Vi fikk gjennomført mange gode treningsøkter i høyden og ikke minst stiftet en rekke nye bekjentskaper. Det var også målet for turen, så da må vi si oss godt fornøyd, avslutter han.