Lanserte elgbok i Grong

Egil Hyldmo har lansert sin nye bok - «Elgboka», ei bok han har jobbet med de siste fire åra med historier om skogens konge.

NY ELGBOK: Egil Hyldmo (i midten) lanserte sin «Elgboka» på Grong folkebibliotek i dag. Arnt Hammer (til høyre) hadde tatt med den utstoppa elgen «Thorvald» for å kaste glans over arrangementet. Bibliotekar Magnus Vestvik er godt fornøyd med arrangementet.   Foto: Ingvild Kirkedam

arkiv

GRONG: Fredag ettermiddag lanserte Egil Hyldmo «Elgboka» i folkebiblioteket og utenfor sto den svære utstoppa elgen, «Thorvald» fra Høylandet for lage en ramme rundt det hele. 

- Jeg har jobba med boka i om lag fire år, selv om jeg har gjort andre prosjekter i mellomtiden, sier Hyldmo som tidligere har skrevet bøker om alle de store norske rovdyr, som jerv, bjørn og gaupe. 

I boka kan en lese både fakta, sagn og eventyr om elgen.

- Det finnes svært få bøker om elg i denne sjangeren. De fleste handler enten om jakt eller matlaging. Dette er en familiebok med masse forskjellig stoff, sier Hyldmo.

I følge Hyldmo passer boka for barn fra ti år og oppover.

- Av historiene om elgen vil jeg trekke fram som et høydepunkt er den sørsamiske fortellingen – «Elgen Sarve og himmeljakta». Det handler om at en kan se jakta på elgen i stjernebilder. Elgen gjemmer seg bak polarstjerna, og da blir den ikke skutt, men etter hvert flytter elgen på seg. Hvis elgen blir skutt, sies det at verden skal gå under, forteller Hyldmo.

Boka inneholder flere eventyr om elgen, blant annet en spekkhogger som sluker en elg og ei om folk som trodde elgen var en tiger. 

Hvor historiene kommer fra, er ikke like lett å svare på.

- Historiene har jeg funnet på internett, sier Hyldmo.