Bestemor på dypt vann

Irske Ann McAvoy (67) elsker å dykke, og vender årlig tilbake til Lanzarote. Mann, barn og barnebarn må pent bli igjen hjemme.

Aktiv bestemor: Ann McAvoy (67) er en ivrig dykker. Fra dykkeklubben hjemme i Irland går turen årlig til Lanzarote for å dykke. Her på vei ut i havet ved Playa Chica i Puerto del Carmen. 

arkiv

Glem bamseklubb og all inclusive. Den nordøstligste kanariøya har mye mer å by på.

– Det er aldri for sent. Mitt første dykk gjennomførte jeg da jeg var 55 år. Nå er jeg 67, og hvert år reiser jeg hit til Lanzarote for å dykke. Det der er ikke mannen min altså, sier irske Ann McAvoy og peker mot en tynnhåret, eldre mann som er i ferd med å koble sammen dykkerutstyret.

Nei, det er 74 år gamle Albert Kerr, familievenn og i sin tid hennes dykkerinstruktør da hun ble sertifisert hjemme i Irland. Ann og Albert reiser ofte på turer hvor dykking er eneste aktivitet. Begge ektefellene er hjemme i Irland.

– They don't mind, sier Ann.

Mor og sønn: Frederieke Ubels og sønnen Bram Ubels har med syklene på øyhopping, her på ferga fra Ozola nord på Lanzarote over til sykkeløya La Graciosa. 

 

Store stimer


Nå vi reiser på disse turene, er det bare dykking som står i hodet på oss. Vi er ikke sosiale i det hele tatt. Vi dykker, spiser og sover, sier de og ler.

Ann spytter i maska, og stavrer deretter sakte i pingvingange nedover stranden med svømme- føttene på. Den mørke vulkanstranda Playa Chica ligger i Puerto del Carmen, selve hovedpulsåra på Lanzarotes turistifiserte østkyst. Men nettopp her finner du ifølge Kerr og McAvoy noen av de beste dykkene på den karrige vulkanøya.

– Det er utrolige mengder fisk. Ei stor gruppe bor rett her ute. På forrige dykk så vi blekksprut og mange store stimer. Kanskje ser vi en sjøhest i dag hvis vi er skikkelig heldige, sier hun.

Lanzarote er en gjenganger for dem fordi alt er så lett tilgjengelig. For to dykkere litt oppi årene frister nærhet til flyplass, dykkerfirma på stranda, hotellet like ved. Alt unntatt blybelte og lufttank har irene med seg hjemmefra.

– Det er god sikt og flust av fisk rett utenfor Playa Chica, forteller Kerr, som har over 5.300 dykk på samvittigheten, et kunstig kne og et dykkeinstruktør-sertifikat.

Grottetur: Rafael Carreras, Sophie Debrem og datteren Anna (5) synes grottesystemet Jameos del Agua er fascinerende og vakkert. Nede i vannet lever hundrevis av hvite albinokrabber. 

 

Spektakulære strender


Strandliv er en naturlig avveksling fra dykking. Ikke langt fra Playa Blanca på sørsiden av Lanzarote ligger et av øyas landemerker: Papagayo-stranden.

– Kjenn, så finkornet sand! Det er som å komme til Karibia, utbryter Monica Ayan fra fastlandet i Spania, nærmere bestemt Cádiz i Andalucía.

Papagayo kan nås med bil på en svært humpete veg, eller med båttaxi (men du må vasse i land), men er et spesielt yndet mål for syklende turister. Her finnes ingen strandselgere, kiosker eller dunkende musikk fra strand- barer.

– Stranda har alt. Den ligger passelig til for seg selv, men er likevel mulig å nå for de fleste, sier Javier Alzas.

Fire år i den grå London-metropolen har påført Andalucia-paret et intenst savn etter sol og skyfri himmel. Etter noen timer på stranda tar de lunsjen på El Chiringuito. Ei bratt trapp opp fra stranda fører deg til en av øyas beste utsikter akkompagnert av hvitvinsdampede blåskjell, fritert blekksprut eller bare noe godt å drikke etter et forfriskende bad.

Tilrettelagt: Hele Lanzarote er godt tilrettelagt for sykling, og du møter syklister overalt. Her fra Mirador del Rio, med fantastisk utsikt. 

 

Sykkeløya


Mange tenker nok at Lanzarote er selve definisjonen på charterferie. Hotellkomplekser på rekke og rad, kafeteriaer med tysk bratwurst eller english breakfast, rundturer i turistbuss med ull og gratis vin, all inclusive og underholdningsprogram på hotellet om kvelden. Men øya har et vell av muligheter for aktive turister. Dykking, sykling, kiting, windsurfing eller havfiske er noen av mulig- hetene.

– Sykkel er absolutt den beste måten å reise på. Nå bor vi i en fin leilighet i vesle Haría, langt fra turistmaskinene, forteller Bram Ubels fra Nederland. Han er hobbyfuglekikker med kikkerten rundt halsen og en diger telelinse i sykkelveska på sykkelferie med mora Frederieke Ubels.

Mor og sønn Ubels har tatt med syklene på ferga over til en annen perle: Øya La Graciosa. De vet at på den vesle naboøya er sykkel det fore- trukne framkomstmiddelet. Bilene er få. Planen er å hoppe fra kanariøy til kanariøy, bruke Airbnb til overnatting og bo hjemme hos folk.

– Hvis jeg er heldig, får jeg noen blinkskudd av sjeldne fugler på kjøpet, sier Bram Ubels.

Siste sjekk: Ann McAvoy (67) og buddy og venn Albert Kerr (74) går igjennom sikkerhetssjekken før de begynner dykket på Lanzarote. 

 

Motvind


I El Golfo på sør-vestkysten av vulkanøya sitter et belgisk par med samme mål og mening for Lanzarote-ferien. Enorme bølger slår inn mot restauranten som ligger nesten nede i vannkanten. Friterte blekksprutringer med rynkete kanaripoteter (papas arrugadas) skal gi energi til hjemturen til Haría. Totalt skal de sykle ti mil denne dagen.

– Det er en lang dagsetappe. Men alt er så tilrettelagt her, så det skal nok gå fint, sier Michiel Heughebaert.

Det er andre gang de legger sykkelferien sin til Lanzarote. Gode forhold for syklister, lite trafikk, tilgang på utleie av kvalitetssykler og spektakulært landskap, er noen av grunnene.

– Bare det ikke blir motvind. Da blir det tøft hjemover, sier kjæresten Liesbet Van Haute.