Enighet i jordbruksoppgjøret

MOTTAR KRAVENE: Forhandlingsleder fra staten Leif Forsell mottar kravene i jordbruksforhandlingene av forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og leder i Norsk Bonde- og SmÂbrukarlag, Merete Furuberg mandag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix  Foto: Bendiksby, Terje

arkiv

Oslo (NTB): Norges Bondelag og staten har kommet til enighet i årets jordbruksforhandlinger.

Jordbruksorganisasjonene krevde opprinnelig 860 millioner kroner, hvor 577 millioner var såkalte budsjettmidler. Staten tilbød 90 millioner, hvorav 70 var budsjettmidler.

Norges Bondelag har forhandlet seg fram til en total ramme på 350 millioner kroner. For bøndene innebærer dette en mulighet til å øke inntektene med 10.700 kroner per årsverk i 2017, ifølge Bondelaget.

– Årets avtale bringer oss ikke helt i mål, men vi har fått regjeringa med på å jevne ut inntektsmulighetene mellom for eksempel små og store melkebruk, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag i en pressemelding.

170 millioner mer

Budsjettoverføringene økes med 100 millioner kroner, som er 170 millioner mer enn statens tilbud, opplyser Bondelaget.

Fra forhandlingene har det vært kjent at bøndene spesielt har forsøkt å få til et løft for de mindre og mellomstore gårdene som sakker akterut i inntektsutviklingen.

Jordbrukets krav ble lagt fram 25. april.

Fornøyd

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) er fornøyd med avtalen.

– Norges Bondelag tar ansvar i en krevende tid for norsk økonomi når de inngår denne jordbruksavtalen med staten, sier han.

Norges Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene lørdag kveld, mens staten ved Landbruks- og matdepartementet og Norges Bondelag fortsatte samtalene.

Fristen løp ut ved midnatt natt til lørdag, og partene var godt på overtid. (©NTB)