Gigantløftet

Da «alle» andre måtte gi opp, måtte hurtigbåten slepes til Namsos for å løftes om bord på lastebåten som skal frakte den til Iran. Se bildeserie nederst i saken.

ENDELIG: De to kranene på 500 og 250 tonn har fått «Norfolda» høyt nok opp til at «Fortune» kan legge til kai under den. – Det er nok den tyngste båten jeg har løftet, sier Tomas Pedersen som første dn største kra (til venstre). 

SVEVER: «Norfolda» fikk til slutt nok luft under seg. 

MYE Venting: Det ble en lang dag på jobb for Tomas Pedersen. 

Stødig: Tommy Bromseth (til høyre) og mannskap på «Fortune» bygger fundament hurtigbåten skal hvile på under seilasen til Persiabukta. 

arkiv

NAMSOS: – Det tok litt ekstra tid, ja. Vi hadde fått beskjed om at båten var 72 tonn og skviste det seg at den var 100 tonn, sier Stig Arild Bolkan i Bolkan Kranservice som til slutt lyktes med å heise «Norfolda» om bord i lasteskipet «Fortune».

Like etter 14 pinseaften lyktes det Bolkan og hans fire kolleger å heve hurtigbåten høyt nok til at laste skipet kunne kjøres inn under båten som skal fra «Norfolda» til sine nye eiere i Iran.

Lyktes ikke i nord


– Vi fikk forespørselen torsdag ettermiddag. Da hadde de forsøkt flere firma i Nord-Norge, men ingen klarte det, forteller Bolkan.

Det var to kraner som måtte til for å heve båten. Og det var først på det tredje forsøket Bolkan og hans menn lyktes med løftet.

– Den store utfordringa er å unngå press fra stroppene på båten. Blir presset for stort, skjærer de gjennom og ødelegger den, forklarer kranfører Tomas Pedersen som hadde ansvaret for bakre del av hurtigbåten.


Altfor tung


Den viste seg til slutt å veie 70 tonn alene. Altså det sammen man trodde hele båten skulle veie da jobbens startet i åttetida lørdag morgen.

Første løftet startet klokka elleve, men allerede før hele båten var hevet over vann, merket de at den var for tung.


Motorsag på dekk


Vel om bord, var imidlertid bare halve jobben gjort. Da måtte Bolkan fram med motorsaga og sage opp tømmerstokker som båten skal hvile på de tre ukene det tar å seile til Persiabukta.

– Nå blir båten i Namsos til mandag før den i første omgang seiler til Haugesund, sier Bolkan.

Relaterte saker: