Hjørdis har fått to egg!

Miraklenes tid er ikke forbi! Tjeldparet på Otterøya la nytt egg etter at reven rasket med seg de tre første! Blir det nå endelig klekking?

Er det de samme fuglene som har kommet tilbake? Dette diskuteres livlig på nett. 

Her stjeler reven det første egget fra tjeldreiret.  

arkiv

OTTERØYA: I sesong 4 av NAs populære Tjeld-TV er ikke dramatikken mindre. Reven, som har lusket flere dager rundt reiret, rasket til seg alle eggene.

Debatten på tjeld-chatten har rast om hvordan reven klarte å komme seg opp i reiret.

Men det utrolige skjedde, Hjørdis (eller er det en ny make?) la nytt egg! Fredag 3. juni la hun ett egg, og søndag morgen,5. juni, la hun et nytt egg. Nå er spenningen stor om det endelig blir klekking, etter fire magre år. Følg alt sammen direkte på zooom.no og delta i chatten:

SE DIREKTE FRA REIRET PÅ ZOOOM.NO

Les saken:

Tjeldparet mislyktes nok en gang med ruginga

Reven tok eggene!

Mange har fulgt spent med på ruginga til tjeldparet Hjalmar og Hjørdis, men i natt tok det brått slutt.

Den dramatiske historien og videoklippet som viser revens røvertokt hos tjeldisene på Otterøya kan du lese på Tjeld-TVs nye partnerside, www.zooom.no

Se reven stjele eggene her!

Da kråka stjal eggene i fjor, la Hjørdis to nye egg, slik at hun tilsammen verpet hele fem egg!

SE DIREKTE FRA REIRET PÅ ZOOOM.NO

Tvilsomt at det kommer nye egg

I fjor la Hjørdis det siste egget 25. mai. Da klarte paret å passe på helt fram til 18. juni, men da var det ubønnhørlig slutt. Ei kråke rappet til seg det aller siste egget i reiret.

Ifølge ornitolog og organisasjonskonsulent i Norsk ornitologisk forening, Morten Ree, er det i teorien mulig at paret kan legge nye egg, men at det ikke er sannsynlig.

– Ved avbrudd tidlig i hekkesesongen, vil det være enklere for fuglene å legge nye egg. De har fortsatt nok tid til å få ungene flyvedyktige til trekket i høst, forteller Ree.

Selv om det er usikkert hvorvidt de velger å prøve igjen, er det likevel sannsynlig at fuglene forflytter seg.

– Det krever enormt mye energi av fuglene når de hekker. Når de gjentatte ganger har mislyktes på samme plassen, er det vanligste at de velger å flytte til et annet sted, sier ornitologen.

Men der ble altså ekspertenes ord gjort til skamme...


Naturlig prosess

Livet ute i naturen er ofte hardt og krevende, og det er lett å bli lei seg når profilerte dyr strever dag etter dag, år etter år. Dette er dog en prosess som skjer overalt i naturen.

– Tjelden er en såkalt bakkehekker, og disse fuglene er svært utsatt for predasjon. Det vil si at de står i stor fare for å bli jaktet på av rovdyr som rev, mink og mår, forklarer Ree.

Selv om det kan oppleves som både grusomt og urettferdig at tjeldparet hele tida blir frarøvet eggene sine, har naturen funnet en finurlig måte å balansere dette på.

– Tjelden er en fugl som blir svært gammel, og det er registrert fugler som har blitt over 30 år gamle. På denne måten har tjelden mulighet til å lage avkom i svært mange sesonger. Da spiller det ikke stor rolle for verken enkeltfugler eller bestanden at de til stadighet blir angrepet av predatorene, beroliger ornitolog Ree.


Vil forsette sendinga

Sjefredaktør i Namdalsavisa, Kim Riseth, forteller at sendinga fra reiret vil komme til å fortsette ei stund til.

– I fjor la Hjørdis til sammen fem egg, så vi håper i det lengste at det skal komme flere egg i reiret, sier han.

Sendinga fra reiret har engasjert mange, og motgangen til det sympatiske fugleparet kan ha vært en medvirkende årsak til den store tilslutninga rundt konseptet.

– Naturen er hard og brutal, noe tjeldparet smertelig har

erfart. Når de opplever så mye motgang, vil nok mange seere bli ekstra knyttet til fuglene og håper at de endelig skal lykkes, tror Riseth.

Vi holder sendingen i gang fortsatt - så følg med på Tjeld-TV på zooom.no

 Der kan du selvfølgelig også følge tjelden direkte minutt for minutt

I år har debatten om tjeldparet vært livlig, og det er spesielt ett tema som opptar folk: er det Hjalmar og Hjørdis som har kommet tilbake til reirplassen?

Mange ser ut til å mene at Hjalmar har fått seg en ny partner, blant annet Tjeld-chat-bruker Kjell Roger Hansen.

Han har studert bilder i flere dager, og mener bestemt at Hjalmar har fått seg en ny make.

Dette bifalles av mange, men hva som har skjedd med Hjørdis er brukerne usikre på.


SE DIREKTE FRA REIRET PÅ ZOOOM.NO

For å belyse temaet nærmere, tok vi kontakt med zoolog Einar Strømnes ved UiO.

– Det er ganske sannsynlig at dette er Hjørdis og Hjalmar. Tjelden søker seg tilbake til de samme plassene, og følger de samme migrasjonsrutene hvert år. Fuglen er også relativt monogam. Men å identifisere enkeltindivider er svært vanskelig, fordi det bare er ørsmå forskjeller mellom hver enkelt fugl. De lever et hardt liv ute i naturen, og dette kan også forandre på kjennetegnene deres. Tjelden bytter også fjærene en gang i året, så det er nærmest umulig å gjenkjenne dem på fjærprakten. For å være helt sikker på identifiseringen er man nødt til å ringmerke fuglene.


Partnerbytter forekommer

Det er altså vanskelig å stadfeste sikkert om det er det samme fugleparet som har kommet tilbake i år, men når flere brukere på Tjeld-chatten mener at Hjalmar har anskaffet seg ny dame, måtte vi spørre Strømnes nærmere om tjeldens samliv.

– Tjelden er i utgangspunktet en monogam fugl, men dette er ikke en absolutt ordning. Partnerbytter forekommer, spesielt hvis den ene av fuglene dør. Hvert år migrerer fuglene, og under disse forflytningene kan også par komme bort fra hverandre. Da kan det bli vanskelig å finne sammen igjen. Dessverre vet vi for lite om livet til tjelden under disse forflytningene, så vi kan ikke si helt sikkert om tjeldpar holder sammen gjennom hele migrasjonen.


Tre egg i reiret!

Følg med på den fjerde sesongen av NAs Tjeld-TV, som i år går i samarbeid med zooom.no og ABC-nyheter!


Unge hanfugler finner raskt en ny partner

Tjeldparet som har holdt til på Otterøya har hittil ikke klart å klekke noen av eggene de har lagt, noe som tyder på at de har vært et ungt par. Alderen tatt i betraktning, er det ikke usannsynlig at Hjalmar har funnet seg en ny kompanjong.

– Det er lettere for unge fugler å finne seg en ny partner, spesielt det første året de skal formere seg. Dominante fugler er mer attraktive, og for hanfugler kan det faktisk være en fordel å ha blitt eldre og mer erfaren. Når hannene kommer tilbake til velkjente territorier – der fuglene parer seg og legger eggene – vil de være attraktive partnere for hunfugler uten make.

Det er altså usikkert om det er de samme fuglene som har kommet tilbake i år, og om Hjalmar har fått seg en ny partner. Det som er sikkert, er at diskusjonen vil kommer til å fortsette videre blant de mange dedikerte seerne på nett.