På utenlandsreise med Fido

©PHOTOPQR/NICE MATIN/R BARSOTTIVACANCES DE CHIENS, LES CHIENS PARTENT EN VACANCES AUSSI 

arkiv

Skal du til utlandet med hunden eller katten din i sommer? Er alt klart til reisen?

Det har i senere år blitt mye enklere å reise over landegrenser med kjæledyr. Særlig gjelder dette reise innen EU/EØS land. Det er fint å kunne dele ferieopplevelser med sitt firbeinte familiemedlem, men husk at det innebærer noen viktige kjøreregler og dyreeier har ansvar for at gjeldene regler blir fulgt til punkt og prikke. Det kan bli er sur og kostbar affære om du prøver å krysse landegrenser med kjæledyr uten å ha papirene i orden. Mattilsynets nettveileder for reiser med kjæledyr, er et godt hjelpemiddel for tilbakereisen hjem til Norge. Ambassaden til det land du skal reise til kan informere om regler som gjelder ved innreise til deres land.

For lovlig reise mellom land i EU/EØS må hund, katt og Ilder ha et gyldig kjæledyrpass. Dette får du ordnet hos din veterinær. Passet er knyttet opp mot en microchipbrikke som blir implanteres under huden i nakken. Er dyret chipmerket fra før, brukes dette ID nummeret i dyrepasset. Merk, fra 1. juni 2016 blir det krav om en ny og sikrere type pass. For dyr som allerede har pass av den gamle typen, vil dette være gyldig så lenge dyret lever.

Videre må hunder, katter og ildere være oppdatert med gyldig rabiesvaksine ved reise mellom EU/EØS land. Vaksinen er tidligst gyldig 21 dager etter første injeksjon. Direkte reise mellom rabiesfrie land, som f. eks fastlands-Norge og Sverige krever ikke rabiesvaksine, men en biltur innom Finland på vei opp til Finnmark krever gyldig rabiesvaksine i passet. Svalbard er ikke rabiesfritt.

For hund kreves også behandling mot revens dvergbendelorm mellom 24 og 120 timer før innreise til et land fri for denne parasitten. Det vil si, tilbakereise til Norge fra de fleste andre EU land. Denne behandlingen må gjøres hos veterinær og dokumenteres i dyrepasset. Alternative behandlingsprotokoller finnes for dyr som reiser mye. Sjekk med din veterinær eller Mattilsynets webside. Mattilsynet anbefaler også å gjenta dvergbendelormbehandling etter at du har kommet hjem til Norge igjen.

Rabies er en lumsk og dødelig sykdom som dreper opp til 70 000 mennesker i året. Dvergbendelormen forårsaker også dødsfall blant mennesker i Europa hvert år. Økt reise blant mennesker og dyr øker smittepress betydelig. Dyrepassordningen gir en viktig beskyttelse for både deg og ditt kjæledyr.

Du bør allikevel være klar over andre alvorlige smittsomme sykdommer som passordningen ikke kontrollerer. Hvordan du kan beskytte ditt kjæledyr mot disse får du vite i min neste artikkel.

Trines tips:

  • Sjekk nå om vaksiner i passet er gyldige.
  • Sjekk om du trenger dvergbendelormbehandling og hvordan du enklest kan få dette gjennomført på din reise.
  • Spør din veterinær om eventuelle tilleggsbehandlinger du måtte trenge.