Skoleelever med ryddeaksjon i strandsonen

Dyktige ryddere

Langs strender og veger ligger det mye søppel etter vinteren. Det ville 5. klassingene ved Høknes barneskole gjøre noe med.

Dyktig ryddemannskap: Klasse 5A ved Høknes barneskole har ryddet opp store mengder søppel som har samlet seg opp i løpet av en lang vinter. 

arkiv

NAMSOS: Femteklassingene ved Høknes barneskole har også i år arrangert ryddedag, som et ledd i det som kalles Strandryddedagen. Dette er en aksjon som ble startet av «Hold Norge Rent» i 2011, og er utelukkende basert på frivillighetsarbeid. Målet er å rydde i naturen og skape bedre holdninger rundt forsøpling.


Opplevelsesrik dag

Kontaktlærer i klasse 5A ved Høknes, Gjertine Osen Bakkland, forteller at elevene begynte med initiativet i fjor.

– Vi bruker denne dagen til å ta en tur ut i naturen. I tillegg til å rydde langs sjøen griller vi og koser oss i vakre omgivelser.

Elevene har ryddet et stort område på Spillum, helt fra Statoil og videre forbi Båthuset. De kunne fortelle at de hadde funnet store mengder søppel. Alt fra pc-er og gulvtepper til metallrør og store mengder plast lå strødd over hele området.

– Det er såpass mye søppel som ligger rundt omkring på området, at vi kunne holdt på i hvert fall i to dager til, forteller en engasjert kontaktlærer.

I fjor plukket barna over 100 kilo søppel, og etter Bakklands estimater har de plukket tilsvarende også i år.


Viktig læring

Gjennom tiltaket har barna blitt svært engasjerte i miljøspørsmål, og Bakkland sier at det er et viktig læringsutbytte for dem ved å delta på arrangementet. Elevene forteller ivrig om de mange konsekvensene forsøplinga har. De er oppgitt over at det blir kastet så mye skrot rett ut i naturen.

Selv om resultatet av ryddedagen var ganske nedslående, fant elevene også noe trivelig – nemlig en flaskepost.

– Et av barna fant en flaskepost som var datert tilbake til mai 2015. De som hadde sendt flaskeposten ville at de som fant den skulle sende svar, så i neste uke skal klassen skrive svar til avsenderen, kan Bakkland fortelle.

Dermed ble Strandryddedagen svært artig for barna, og alle kan nå nyte en nyryddet strandlinje på Spillum.