Arne Sandnes er død

«Mr. Nord-Trøndelag», tidligere fylkesordfører, Arne Sandnes er død, 92 år gammel.
arkiv

SNÅSA: Han sovnet stille inn mandag, etter å ha vært preget av sykdom i den siste tiden.

Arne Sandnes er kanskje Nord-Trøndelags mest framtredende fylkesmann gjennom årene. Den tidligere gårdsbrukeren og politikeren (Sp) fra Snåsa satte tydelige spor etter seg da han entret den «moderne» fylkeskommunen da den ble etablert i 1975, etter mange år som ordfører i Snåsa.

– Dette var en trist melding å få. Vi har mistet en stor høvding i Nord-Trøndelag. En som tydelig merket fylket og fikk til mye, sier fylkesmann Inge Ryan.

Ryan kjente selv Arne Sandnes godt og har besøkt han flere ganger heime på Snåsa.

– Jeg kjente Arne Sandnes godt. Han var en artig og interessant kar, som var meget kunnskapsrik med mange spennende tanker. Han tenkte litt annerledes. Det var svært artig å være sammen med han og han hadde jeg mange spennende samtaler med. Han hadde alltid noe nytt på komme med, forteller Ryan.

Den tidligere gårdsbrukeren og politikeren (Sp) fra Snåsa satte tydelige spor etter seg da han entret den «moderne» fylkeskommunen da den ble etablert i 1975, etter mange år som ordfører i Snåsa.

Sandnes var aktiv i politikken i 40 år og han ble omtalt som «Mr. Nord-Trøndelag», på grunn av hans jobb med å bygge opp den nye fylkeskommunen med et folkevalgt fylkesting.

I hans tid som fylkesordfører økte makta til fylkeskommunene og Sandnes var blant annet aktiv da den desentraliserte strukturen av videregående skoler ble etablert.

Trønder-Avisa skriver fra et intervju gjort i forbindelse med Sandnes 80-årsdag i 2004, og Erna Solberg var kommunalminister, at han frykter blårussen når det gjaldt hans heimkommune Snåsa. Derimot trodde han at Nord-Trøndelag ville ha noe å tilføye Sør-Trøndelag om det ble sammenslåing. Vedtaket om sammenslåing rakk Sandens å få med seg før han sovnet stille inn mandag.