Sliten tiur på skolebesøk

Her får Oplø oppvekstsenter besøk av en sjelden gjest fra skogen.

Da klokka klang...: Oplø oppvekstsenter fikk et uventet oppmøte av en sliten tiur på mandag morgen, til glede for både store og små. 

arkiv

SALSBRUKET: Da skoleklokka ringte inn til første time mandag, kom det et ganske uvanlig besøk til oppvekstsenteret på Salsbruket. Opp innkjørselen til skolen kom det nemlig en tiur trippende.


Kom da klokka ringte

– Det var veldig vittig å se den store fuglen komme spankulerende opp til skolen akkurat i det skoleklokka ringte, sier rektor Anette Eliassen.

Dette er første gang det har blitt observert tiur så nært skolen. Eliassen forteller at denne tiuren har holdt seg i området i flere uker, slik at mange ved skolen allerede hadde sett den, om ikke på nært hold.

– Barna ble nysgjerrige, men har vært veldig flinke til å holde seg rolige rundt fuglen. Dermed har de unngått å forstyrre den, sier rektor.


Parringstid mot slutten

I hele april og mai er det parringstid for tiuren, som er en hektisk periode for den store fuglen. Tiuren som dukket opp på Salsbruket var i følge Eliassen kraftløs og sliten, noe som kan tyde på at den har vært aktiv gjennom hele spilltiden uten å lykkes i sitt foretak.

At storfugl forviller seg inn i befolkede områder er et relativt nytt fenomen. Gjennom noen tiår har tiurens spillplasser blitt fortrengt på grunn av avskoging og økende trafikk. Dermed blir de spillgale fuglene trukket bort fra sitt naturlige habitat, og forviller seg til plasser hvor de ikke hører heime.


Ikke til sjenanse

Selv om fuglen holdt seg rundt skolens område hele dagen, var den aldri til sjenanse verken for barna eller de ansatte. Snarere tvert i mot.

– Vi er vant til å ha et rikt dyreliv i området rundt skolen, men dette var spesielt. Barna syntes det var veldig interessant å kunne studere tiuren på så nært hold, sier Eliassen.

Den håpefulle fuglen brukte dagen til å underholde barna på skolen, men fant heller ikke her en passende make. Forhåpentligvis finner den slitne fuglen veien til skogen igjen etter hvert, hvor den nok har større forutsetning for å lykkes.