Fylkesrådslederen åpner for å samarbeide med Senterpartiet

– Gode folk der nå

Ni år etter det bitre bruddet, kan Senterpartiet og Arbeiderpartiet igjen finne sammen. Men først skal Ap snakke med SV, KrF og MDG.

Finner sammen? Etter at Høyre trakk seg ut av fylkesrådet, kan det igjen bli samarbeid mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) avviser i alle fall ikke et mulig samarbeid med Tomas Iver Hallem (Sp). Men han er ikke førstevalget. FOTO: BJØRN TORE NESS 

Stiller krav: SVs Torgeir Strøm ser gjerne at Mevassvik fortsetter, men gir ingen garantier. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen 

arkiv

STEINKJER: – Det ville vært dramatisk om Arbeiderpartiet, som har ledet arbeidet med å samle Trøndelag skulle bli satt på sidelinja.

Sånn forklarer fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) bruddet med samarbeidspartner Høyre. De to partiene har hatt et unikt samarbeid siden Senterpartiet for ni år siden spilte seg ut over sidelinja ved å gå bak ryggen til Arbeiderpartiet og Høyre.

Les også:

Høyre går ut av fylkesrådet

Høyre velger å gå ut av fylkesrådet etter det de oppfatter som tillitsbrudd fra Ap og KrF.


Tilliten brutt


Men etter at Ap valgte å skrive en samarbeidsavtale med MDG, SV og KrF om det såkalte samarbeidsutvalget, har ikke Høyre lenger tillit til Ap, og har trukket seg ut av fylkesrådet.

Det betyr at Mevassvik må finne nye samarbeidspartnere dersom partiet hennes skal beholde fylkesrådet framover. Og det mest naturlige er å danne flertall med Senterpartiet. Noe hun er åpen for til tross for den vonde historien.

– Det er gode folk der nå, svarer hun når NA spør om det kan bli aktuelt.

Samtidig understreker hun at Arbeiderpartiet først vil snakke med SV, KrF og Miljøpartiet De Grønne (MDG). Det er de tre partiene Arbeiderpartiet har valgt å samarbeide med i den såkalte fellesnemnda som skal forberede at de to fylkestingene skal samles allerede neste år.


Mange vippepartier


– Derfor er det naturlig å snakke med dem først, sier Mevassvik.

De tre partiene er også støttepartier for det avgåtte fylkesrådet. Sammen med Arbeiderpartiet har de flertall i fylkestinget med 18 av 35 representanter.

Hvert av de tre partiene sitter nå på vippen om konstellasjonen skal fortsette. Og samtlige gruppeledere mer enn antyder at de vil legge politiske krav på bordet for fortsatt å støtte et fylkesråd støttet av Arbeiderpartiet.

– Vi føler en forpliktelse for avtalen vi har gjort fra og med 2018. Så dersom de er konstruktive vil vi bidra til at de blir sittende, sier SVs gruppeleder Torgeir Strøm.

– Noe mer kan jeg ikke si nå, for vi har ikke snakket med dem ennå, legger han til.


KrF beklager


Heller ikke Krfs gruppeleder Åste Marie Lande Lindau gir uforbeholden støtte til Mevassvik og co. KrF er sammen med Høyre og Ap det parlamentariske grunnlaget til det nå avgåtte fylkesrådet.

– Først og fremst vil jeg beklage at Høyre trekker seg ut av fylkesrådet. Men vi må bare akseptere det. Nå får vi avvente litt før vi bestemmer oss hva vi skal gjøre, sier Lindau som også er varaordfører i Nord-Trøndelag.

Det er et verv hun beholder uavhengig av hvem som ender i fylkesrådet.

Og det er altså disse kravene som kan føre til at Arbeiderpartiet vil kontakte Senterpartiet som de ikke har villet ta i med ildtang de siste ni åra.


Prater med alle


Men det kan bli kamp om å få gruppeleder Tomas Iver Hallem og resten av Senterpartiet med på laget.

– Vi er åpne for å snakke med alle, sier Høyres gruppeleder Erik Fløan som onsdag hadde det travelt med å snakke i telefonen.

– Det er en del som lurer på hva vi tenker framover. Men vi har ikke deltatt i noen forhandlinger ennå. Heller ikke før vi trakk oss fra samarbeidet med Arbeiderpartiet, sier høyrepolitikeren.

Hva Senterpartiet tenker og gjør oppe i dette, er foreløpig usikkert. Gruppeleder Tomas Iver Hallem svarte ikke på NAs henvendelser onsdag.

Men fra politikere i partiet bekreftes det at Senterpartiet ikke har vært i noen forhandlinger før det ble kjent at Høyre trakk seg ut av fylkesrådet tirsdag kveld.

Og det er ingen bråhast med å avklare hvilke partier som skal sitte i fylkesrådet. Først 14. juni samles fylkestinget til møte i Gimlehallen på Overhalla.

– Fram til det fortsetter vi som et slags forretningsministerium. Fylkesordføreren er varslet. Så vår vi bruke tida fram til neste fylkesting å avklare vegen videre, sier fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik.