To ungdommer på sykehus etter narkobruk

To ungdommer fra Indre Namdal ligger på sykehus etter at de for drøyt ei uke siden trolig inntok et narkotisk stoff – såkalt «designerdop». Nå frykter politiet at flere kan bli rammet av livstruende skader.

ADVARER: Lensmann i Grong Birger Håpnes advarer mot et nytt narkotisk stoff som kan være i omløp i Namdalen. 

arkiv

GRONG: – Vi er bekymret og vil advare mot det syntetiske stoffet MDPV som vi vet har spredt seg til brukere i Trøndelag. Vi frykter at det nå også kan bli brukt av flere i Namdalen, sier Grong-lensmann Birger Håpnes.

Ifølge lensmannen ble to personer innlagt på sykehuset i pinsa med kramper og hallusinasjoner.

Kunne vært dødelig

– Om de ikke hadde kommet under behandling så raskt som de gjorde, ville det vært fare for at vi hadde snakket om en overdose med dødelig utgang, sier lensmannen.

Politiet åpnet etterforskning denne uka, og har så langt ikke fått svar på prøver som kan fastslå med full sikkerhet hvilket stoff det er snakk om.

– Vi har mistanke, men symptomer sammenholdt med informasjon fra andre deler av landet, gjør at vi frykter at det dreier seg om dette stoffet som kan finnes i form av både pulver og tabletter. Det er ørsmå mengder som skal til før brukernes helse settes på spill, sier Grong-lensmannen.

Innstendig advarsel

Politiet har avhørt en av de to, men har så langt ikke fått opplysninger om hva vedkommende har inntatt og som førte til at han ble innlagt på sykehus.

– Vi er i starten av etterforskninga og vil prioritere det videre arbeidet. At vi går ut så tidlig i saken, er fordi vi ønsker å advare andre mot å innta dette stoffet, sier Birger Håpnes.

Det som kalles «designerdop» finnes gjerne som pulver, tabletter eller kapsler og i væskeform. Bruksmåten kan variere fra svelging, sniffing eller injisering med sprøyte rett i blodet.

De nye stoffene er laget for å likne tradisjonell narkotika ved at de er ment å ha en liknende ruseffekt, men med mye sterkere virkning.

Bruk kan utløse uvanlig

kraftige og til dels uforutsigbare virkninger i kroppen. De psykiske skadevirkningene kan være mange og det er uklart hvilke langtidsvirkninger de vil ha.

Mange av de nye rusmidlene kan gi alvorlige og potensielt livstruende forgiftninger som krever rask legehjelp. Det forekommer jevnlig alvorlige forgiftninger og dødsfall i sammenheng med bruk av noen av stoffene.

(Fakta: Folkehelseinstituttet)