Venstre åpner for å sette folkeavstemninga til side i Overhalla

Vil vurdere tvang

– Namsos og Overhalla er ikke bare et felles bo- og arbeidsmarked. Kommunene har langt på veg smeltet sammen allerede.

ALL MAKT I DENNE SAL: Stortingsrepresentant Andre Skjelstad (V) vil at overhallingen i framtida skal velge politikere i en kommune som består av dagens Namsos, Fosnes, Namdalseid og Overhalla. 

arkiv

OVERHALLA: Det sier Venstres stortingsrepresentant André Skjelstad. Han fikk torsdag masse oppmerksomhet etter at han i Klassekampen åpnet for at Stortinget bør overprøve folkets mening i Overhalla og likevel slå kommunen sammen med Namsos, Namdalseid og Fosnes.

– En folkeavstemning skal veie tungt, men for Overhalla mener jeg det er tungtveiende grunner til at Stortinget kan bruke sin styringsrett og overprøve lokale vedtak, sier venstrepolitikeren og viser til at Overhallas største tettsted Skage er omtrent like nært Namsos sentrum som Bangsund.

– Unaturlig

Ifølge Google Maps er det 13 kilometer fra barnehagen på Skage og 14 kilometer fra barnehagen i Bangsund til Namsos rådhus.

Skjelstad understreker at Overhalla kommer i en helt annen kategori enn Flatanger og Høylandet, som også sa nei til sammenslåing under folkeavstemningene mandag.

– Jeg har full forståelse for at de sier nei i de to kommunene på grunn av store avstander. I Namdalen har vi to kommuner som nærmest har vokst inn i hverandre. Vikna og Nærøy, og Overhalla og Namsos. Da blir det unaturlig at de skal være egne kommuner.

Etter at folket nå har sagt sin mening, er det politikerne i Overhalla som skal ta den endelig avgjørelsen før saken havner på Fylkesmannens bord.

Han skal så sende sin innstilling til Kommunaldepartementet i oktober, før Stortinget skal gjøre endelig vedtak over det nye kommunekartet.

Det er altså i denne runden Skjelstad vil åpne for å gå mot folkeviljen i Overhalla.

Møter motstand

Venstre har så langt ikke diskutert spørsmålet med de andre borgerlige partiene. Han møter også sterk motstand hos Senterpartiet.

I en debatt på NRK torsdag ettermiddag, tok Marit Arnstad kraftig til motmæle mot Venstres forslag.

Også lokalt i Senterpartiet møter Skjelstads utspill motstand.

Håper Stortinget lytter

– Jeg synes det er merkelig at jeg må stå her og forsvare lokaldemokratiet. Folket har gitt oss et tydelig råd og det vil vi forholde oss til, sier ordfører Per Olav Tyldum.

Han håper politikerne på Stortinget vil vektlegge folkets mening når kommunereformen skal behandles.

– Jeg tror det vil være lurt å diskutere hvordan dette skal behandles. Jeg håper og tror de vil lytte til de lokale råda de får og anerkjenner demokratiet.