Avdelingsoverleger advarer mot MDPV

– Som russisk rulett

Avdelingsoverlege Nils Håvard Dahl beskriver bruk av det livsfarlige dopet MDPV som russisk rulett.

Ungdommer innlagt: To ungdommer fra Indre Namdal er innlagt på sykehus etter bruk av det livsfarlige dopet MDPV. 

Behandling: – Personer som blir behandlet for overdoser av syntetiske stoffer, får medisinsk behandling, sier avdelingsoverlege Elisabeth Bratland Romuld ved Sykehuset Namsos. 

arkiv

NAMSOS: – Å ta det er en russisk rulett; det kan gå bra, men det kan også gå forferdelig, sier Dahl, som er overlege ved psykiatrisk klinikk ved Sykehuset Levanger.

To ungdommer fra Indre Namdal ligger nå på sykehus etter bruk av MDPV – som står for Methylenedioxypyrovalerone, og er et syntetisk narkotisk stoff.

Men det er ikke bare i Namdalen ungdommer har blitt alvorlig syke og havnet i psykoser etter bruk av designerdopet. På Sykehuset Levanger har de siden midten av mars tatt imot fem til sju tilfeller i akuttpsykatrien, som følge av bruk av MDPV.

– Har vært en bølge

– Det er et kjent stoff. Men det har sannsynligvis kommet et større parti til Midt-Norge som de bruker. Det har vært en bølge, som traff Trondheim først. Deretter Innherred før den har spredt seg med avleggere til Namdalen, sier Dahl.

Han beskriver stoffet som svært farlig.

– Standarddosen er ekstremt liten, fra et halvt til et tusendels gram. Dosen er ikke kvalitetssikret. Stoffet er ikke laget for å hjelpe folk, men for å tjene penger. Det er fryktelig lett å overdosere seg. Stoffet kommer ikke bare som tabletter, men også i pulverform. Det skal ekstremt lite til før brukerne dobler eller tidobler dosen, forklarer avdelingsoverlege Nils Håvard Dahl.

Sterkere enn amfetamin

– Stoffet disse ungdommene har fått i seg, kan være fra hundre til to hundre ganger så sterkt som amfetamin. Disse stoffene er ofte kokt sammen på provisoriske laboratorium – som en kjøkkenbenk – og det er vanskelig å vite styrken på det de får i seg, sier avdelingsoverlege Elisabeth Bratland Romuld ved psykiatrisk klinikk ved Sykehuset Namsos

Brukerne reagerer forskjellig på stoffet, ifølge kollega Nils Håvard Dahl.

– Det er veldig stor individuell forskjell på hvordan folk reagerer. I ei gruppe brukere får de fleste en behagelig rus, mens noen blir forferdelig dårlig. Både somatisk og psykisk. Noen har blitt «steik hakke gal». Noe som vi som ser galskap hver dag reagerer på, sier han.

– I tillegg vet vi om tilfeller hvor tilstanden ikke går over. Det blir varig endring i hjernen. Vi vet om tilfeller hvor det har gått forferdelig galt, hvor de har drept sine egne unger eller at folk i forferdelig hallusinasjon har revet ut sine egne øyne for å slippe å se, sier Dahl.

– De ønsker å bli oppkvikket og euforisk. Syntetisk narkotika som MDPV, også kalt badesalt, gjør at man blir veldig følelsesmessig engasjert. Det blir lett å forelske seg, det blir lett å engasjere seg, og en slik rus varer normalt mellom tre og fire timer. Men disse stoffene kan også gi panikkanfall og psykose. Da mister man grepet på virkeligheten, ser syner, blir paranoid, ting henger ikke sammen, man kan høre stemmer – og bli aggressiv, sier avdelingsoverlege Elisabeth Bratland Romuld.

Nils Håvard Dahl forteller at det virker som om stoffet er billig og lett tilgjengelig.

– Hvis de ruser seg, håper vi de tar kjente stoffer istedet, og ikke setter livet på spill, sier han.

Dahl forteller at det ikke er etablerte rusmisbrukere som er akutt innlagt som følge av MDPV-bruk.

– Dette er ikke tunge misbrukere. De skyr sånne ting. De holder seg til stoffer de kjenner til. Ofte er det unge i starten av ruskarrieren, sier Dahl.

Kollegaen ved Sykehuset Namsos sier at det per i dag ikke finnes noen motgift, som nuller ut effekten.

– Personer som blir behandlet for overdoser av syntetiske stoffer, får medisinsk behandling med tanke på at de ofte får forstyrrelser i blodtrykk og hjerterytme eller de får behandling for psykose, sier Romuld, og legger til:

– Det finnes i tillegg personer som er sårbare for psykoser, og slike stoff kan «trigge» en «latent» psykose. Disse varer vanligvis ut over fire uker.