Får blomst for god hjelp

Han var både glad og lettet, den eldre mannen som for en tid siden var pasient på Sykehuset Namsos, og opplevde problemer med å få satt inn et kateter.

Overrasket og glad: Liv Heidi Skotnes ble veldig glad da hun fikk Lørdagsblomsten. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: – De tilkalte sykepleier Liv Heidi Skotnes – som «fikset biffen» på en smertefri og effektiv måte.

Hans forslag er bakgrunnen for at Skotnes er denne ukas mottaker av Lørdagsblomsten fra NA.

– Oj, det var litt av en overraskelse, sier en glad og overrasket sykepleier.

– Jeg har jo egentlig bare gjort det som er jobben min – og som mange andre kune gjort like godt. Men det er jo alltid hyggelig når pasienter opplever at de får hjelp og er fornøyde.

Etter drøye 20 år med utredning og behandling av geriatriske pasienter og folk som har urinveisplager, har Skotnes satt inn kateter mange tusen ganger – på både kvinner og menn. Og slett ikke bare hos eldre.

– Neida, urinveisplager av ulik karakter kan de fleste av oss oppleve. Og så er det nå en gang slik at det du har gjort mange ganger, det blir du etter hvert vant til – i dette som i andre profesjoner.

– Mange gruer seg til underlivsundersøkelser?

– Det er nok riktig. Folk flest er tilbakeholdne med å snakke høyt om inkontinens – populært kalt «den skjulte folkesykdommen». Men for oss på geriatrisk poliklinikk er dette hverdagslig. En del av jobben blir derfor å ufarliggjøre våre undersøkelser, og det har jeg og min kollega etter hvert god trening i, sier spesialsykepleieren – og legger til:

– Som regel går det langt bedre enn pasienten på forhånd hadde innbilt seg. Og ofte finner vi ut hva problemet består i – og hva som skal til for å løse det. Og greier vi på poliklinikken ikke å gi nødvendig hjelp, finnes det spesialister «på huset» som kan overta – med det de er dyktige til. Det er faktisk sånn på et såpass lite sykehus at vi hjelper hverandre til beste for pasienten. En form for go'fot-teori, sier denne ukas mottaker av Lørdagsblomsten.