Perfekt på en dag med mensensmerter

arkiv

Ukeslutt

Ingvild kirkedam,
journalist


Jeg tror jeg har funnet en perfekt aktivitet for å minske mensensmerter, fortalte jeg til ei god venninne forrige helg.

Det hele startet søndag morgen. Sola tittet inn gjennom gardinene. Jeg våknet opp. Det gjorde sjukt vondt i magen. Den vred seg. Og vred seg. Noen kraftige blodflekker på lakenet bekreftet at, ja, det var mensen som nok en gang kom på (ikke en fullt så hyggelig) visitt.

Det var ikke noe alternativ å bli i senga hele dagen, for på tross av mensen, syntes jeg det var litt for slapt. Som du skjønner, mensensmertene kunne nok vært mye verre. Det vet jeg. Det kunne gjort mer vondt. Likevel, det var ikke akkurat behagelig, den søndag morgenen.

Har du løst halve av jordas befolkning sine problemer?! var min venninnes første reaksjon, som ble nysgjerrig.

(Selv om det funka for min egen del, tror jeg neppe jeg har løst problemet med mensen- smerter.)

Visste du at vedstabling er ganske effektivt mot disse menssmertene? Så den søndagen ble det åtte timer med vedstabling, og det var også åtte timer der jeg ikke (fullt så mye) tenkte og følte mensens månedlige inntog. Noe som var ganske herlig.

Det jeg liker aller best med min lille «oppdagelse» er at det er en aktivitet som går mot vår tradisjonelle oppfatning av kjønnsroller og tilhørende arbeidsoppgaver.

For hvordan motvirke kvinneproblemer? Jo, kanskje det er å gjøre tradisjonelt «mannsarbeid». Kanskje det er så enkelt?

Selv om det var kombinasjonen av frisk luft, litt bevegelse, litt tenking og podkaster eller bare vedstablinga i seg selv som gjorde susen, er jeg dog litt usikker på.

For det kan være at Urix på Lørdag er like så bra mensen-medisin som ved. Jeg vet virkelig ikke.

Eller kanskje det var granlukta, som overøste lukta av blod og tok tankene vekk fra mageknipe og mens?

Det kan jo selvsagt ha vært andre ting enn vedstabling, men jeg liker å tro det var det som gjorde susen. Vi sier det. I alle fall for meg, er vedstabling det perfekte på en dag med mensensmerter.

Så når mensen kommer tilbake neste måned, skal jeg finne meg en ny aktivitet innenfor såkalt «mannsarbeid». Kanskje det er motorsaga som står for tur? Har jo alltid hatt lyst til å lære meg å bruke den...