95 historieinteresserte entret Foldafjord for en guidet båttur i Sør-Namsen til Villa fyr lørdag

Det ble godvær som bestilt

– Det er ikke hver dag vi drar forbi her, nikker passasjerene som står på dekk i godværet.

STØDIG GUIDE: Gunnar Hojem guidet 95 deltakere på den historiske båtturen til Villa fyr i regi av historielagene i Namsos by samt Bangsund og Klinga lørdag. 

INTERESSANT: Beretningene om stedene de passerte var interessante, syntes Steinar Eikrem (fra venstre), Audhild Hammer, Svein Oluf Hammer og Tor Dahlberg. 

FYRET: Villa fyr i Flatanger ligger helt ut mot Folla og storhavet. 

KNIPSET: Det var mye å fotografere på turen, og mange deltakere sto på dekk under hele ferden langs Sør-Namsen og ut til Villa fyr. 

arkiv

SØR-NAMSEN: Vi er ombord på Foldafjord. Tidlig på formiddagen har den lagt ut på en ferd som tar drøye fire timer. Båten er lastet med historieinteresserte personer, mest ganske voksne, det skal sies.

Det er Namsos bys historielag i samarbeid med Bangsund og Klinga historielag som arrangerer turen, som denne godværslørdagen går ut Sør-Namsen og helt til Villa fyr som ligger der ute mot storhavet – med Folla som nærmeste nabo.

2017 allerede planlagt

I fjor var bortimot 600 mennesker med på historielagenes tur i Nord-Namsen. Og planen for neste år er allerede klar: Da blir det «reprise» på fjorårets og årets turer, i alt fire turer som det er mulig å melde seg på allerede nå.

– Interessen har vært stor, nikker primus motor Gunnar Hojem. Han står på dekk, ikledd vindjakke, skjermlue og silkeskjerf. Holder mikrofonen stødig i hånda og snakker rutinert om de ulike plassene vi passerer langs leia.

Det er vanskelig å skulle forestille seg hvordan det var langs fjordene da de første menneskene slo seg ned for bortimot 8.000 år siden. Fra de eldste bosetningene vites ikke så mye, bortsett fra funn som er gjort av enkle flintredskaper. Men både steinalder, bronsealder, vikingtid og mellomalderen har gått her ute, og vi vet at mye av den menneskelige aktiviteten har vært knyttet til sjøen og fjorden.

Var med i fjor også

På dekk står et firkløver ved rekka og skuer utover landet vi passerer. Steinar Eikrem, Tor Dahlberg, Audhild og Svein Oluf Hammer var med på turen i fjor også – og hadde det samme finværet da som på lørdag.

– Det er Gunnar det, som har avtale med han der oppe, fleiper de og peker opp i lufta.

Denne turen har de sett fram til lenge.

– Det er jo en opplevelse. Vi er interessert i å få med oss historien fra de forskjellige plassene rundt oss. Vi drar ikke forbi her hver dag akkurat, sier de og ser ut mot holmer og skjær. Dem er det mange av i Flatanger.

De skryter også av heftet som er laget til turen. Der er ikke mindre enn 137 stoppunkt beskrevet med egen tekst. Heftet inneholder kart og opptegnelse av leia, slik at alle kan følge med på hvor man er til enhver tid. Og undervegs blir vi guidet av rutinerte folk fra historielagene.

Tolv unger, ti par sko

– Hva gjør mest inntrykk?

– Vi er forbauset over at så mye folk har bodd ut gjennom fjordene her, sier Svein Oluf Hammer og legger til:

– Jeg undres på hva de levde av. Ei ku og en liten jordflekk? Det var ikke mye sutring, de så ikke mørkt på noe. Jeg har hørt en historie om en familie som hadde tolv unger og ti par sko. Da var det om å gjøre å komme seg opp om morran for å sikre seg et par.

Alle fire ler godt.

Villa fyr skimtes i det fjerne. Det første kullfyrte fyret ble tent første gang 1. september 1839 – og var virksomt fram til 25. april 1859. Fyrlysets høyde over havet var 39,2 meter og det hadde en lysvidde på 18 nautiske mil. I 1859 ble fyret ombygd til oljefyr. I 1890 ble Villa fyr nedlagt og utstyret flyttet til Nordøyan fyr på den andre siden av Folla,

Der stopper historien om Villa fyr, men båtturen fortsetter helt til vi klapper til kai i Namsos igjen. Rike på opplevelser og frisk sjøluft.