Ut på sjøen for å kontrollere båtfolket

Han viser fram det ferske båtførerbeviset på jomfruturen med båten. Alt er i sin skjønneste orden.

JOMFRUTUR: Første tur med båten, og de blir stoppet for kontroll. I båten Kate Mentsen Ristad, John Mentsen og Trond Petter Ristad (til høyre) i samtale med politiets Tore Strøm. 

FIN TUR: Kjetil Bangsund, Lars Erik Storøy og sønnen Adrian har vært på båttur til Ytre Gåsøyan – og setter pris på politiet og SNOs kontrollvirksomhet. 

BRA JOBB: Tore Strøm fra politiet og Anders Voss Thingnes, SNO, hadde en fin arbeidsdag lørdag: Kontroll på sjøen i godværet. 

PREMIE: Ane Dahl (8) er flink og bruker redningsvest. Hun fortjener en premie, synes Tore Strøm fra politiet og gir bort et sammenleggbart multiverktøy. Pappa Per Einar Dahl ønsker seg også et sånt... 

GAP OPP: Ole Hatland blir bedt om å ta en promilletest. Resultat: Alt iorden. Bak datter Katrine. 

KLAR: Til tokt... Fra venstre: Tore Strøm (politiet), Anders Voss Thingnes (SNO) og student i praksis Eskil Bendiksen. 

arkiv

NAMSENFJORDEN: Båten Storjo er lastet og klar til avreise fra båthavna på Spillum. Ombord sitter Tore Strøm fra politiet, student i praksis Eskil Bendiksen og Anders Voss Thingnes fra Statens Naturoppsyn (SNO). Sammen skal de ut på oppsyn og kontroll av distriktets båtførere på denne siste godværshelga i mai.

Flere storkontroller

Det er planlagt mer samarbeid og flere kontroller utover sommeren. Det er lurt å utnytte ressursen sammen, får vi vite. I sommer blir det fellesaksjoner med Kystvakta, politiet, SNO og Fiskeridirektoratet. Da får kontrollerende myndighet se på alt av regelverk som gjelder på sjøen.

– Når vi samler ressursen får vi gjort mye jobb på kort tid, sier Anders Voss Thingnes i SNO.

– Vi er ute for å være synlige. Det har en forebyggende effekt og det er like viktig som selve kontrollene, sier Tore Strøm fra politiet.

I godt lune

Ute på bøljan blå treffer vi John Mentsen som er fersk båtfører. Faktisk er det bare tre uker siden han fikk båtførersertifi-katet, og han viser det gjerne fram til politiet.

– Pussig at vi skulle bli kontrollert akkurat i dag. Det er første tur med båten, smiler Mentsen som er ute på en liten fisketur med søstera og hennes familie.

Mentsen er glad for kontrollvirksomheten.

– Ja, det er bra dere er ute. Det er nok ulykker på sjøen, sier han til Strøm og Voss Thingnes.

En av de neste vi støter på er Kjetil Bangsund – som er sensor på båtførerprøven via Folkeuniversitetet. Han synes også det er helt i orden å bli kontrollert.

Lite å bemerke

Det er i det store og hele lite lovbrudd å spore. Rundt 20 båtførere blir kontrollert. Alle er edru, og politiet finner heller ikke noe å kikke på når det gjelder redningsutstyr.

I en båt med fire tenåringer har ikke båtfører båtførersertifikat. Strøm lar det gå for denne gang med en vennlig advarsel, men her kunne 15-åringen fort ha fått ei bot på 500 kroner.

Ellers blir ettermiddagen og kvelden kort oppsummert slik:

Ingen forelegg. Ingen ulovlige garn funnet. Folk koste seg på sjøen og hadde en fin dag.


Politiet ser på:

Alle som er født etter 1. januar 1980 skal ha båtsertifikat dersom de fører en båt som er lenger enn åtte meter og/eller har en motor som er kraftigere enn 25 hestekrefter.

Promillegrensa til sjøs er på 0,8 promille.

Man skal ha flytemidler, jakke, vest eller annen bekledning i båt.

Båtfører skal utvise båtvett og ta hensyn til andre.


SNO ser på:

Mellom 1. mars og 30. september skal alle garn som står i overflata ha mindre maskevidde enn 32 mm.

Garn som er nedsenket minst tre meter kan ha større maskevidde.

Alt garnfiske etter sjøørret og laks er ulovlig. Får man slik fangst, skal den settes ut i sjøen igjen.

I verneområder er det ferdselsforbud på grunn av hekking i tidsrommet 15. april til 31. juli. Man plikter å sette seg inn i hvor verneområdene er. Man kan finne verneområdene ved å gå inn på naturbase.no.