De aldrende lokale brannmenn på Salsnes ble helgas store helter

Avverget katastrofe

De var på dugnad i småbåthavna da brannalarmen gikk. Resten av ettermiddagen slokket de gressbrann – og avverget det som kunne blitt en katastrofe for grenda.

STOR INNSATS: De fikk slokket en gressbrann som kunne blitt katastrofal. Joar Kolbjørn Reppen, Jakob Reppen og Joar Guldvik.FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

SALSNES: Snakk om hverdagshelter og snakk om makalaus innsats for lokalsamfunnet!

Grendefolket står i takknemlighetsgjeld til Joar Guldvik, Jakob Reppen og Joar Kolbjørn Reppen i dag. Lørdag rykket trespannet ut da meldinga om gressbrann gikk.

– Vi kastet oss i brannbilen og kjørte mot Bjørlivatnet på vegen mot Aune. Det er vel 17-18 kilometer fra brannstasjonen på Salsnes, sier Joar Guldvik.

Han er en av seks medlemmer i det frivillige brannvesenet på Salsnes. De jobber ikke turnus, så man vet aldri hvor mange som er tilgjengelig til å rykke ut når alarmen går. Lørdag var de altså tre.


Bratt og ulendt terreng

Da de kom til bruene på Smines, så de kraftig røykutvikling utover mot Fjærangen.

– Vi kjørte etter røyken. Da vi kom fram, prøvde vi å skaffe oss et overblikk over hvor stort område som brant, sier Guldvik.

Det var bratt og til dels ulendt terreng på stedet, og brannen spredte seg fort.
  • Les også:

    – En helt avgjørende innsats

    – At de kom fram til stedet og gjorde riktige tiltak så fort, var avgjørende for å hindre en langt større utmarksbrann, sier brannsjef Ståle Ruud i Namsos.

– Jeg trodde rett og slett ikke vi ville greie å slokke med bare tre mann, sier han.

De tre aldrende karene, Jakob Reppen som har passert de 70, Joar Kolbjørn Reppen (66) og Joar Guldvik (61), dro over 200 meter vannslange ut i terrenget. Vannet om bord i brannbilen ble pøst på de tre målene med gress og lyng som sto i full fyr. Deretter fikk de utplassert ei ekstra mobilsprøyte i Bjørlivatnet. Etter hvert fikk de tre kontroll på brannen.

Da kom meldinga fra en bobilturist nede ved vannet om at det var to mindre branner der også...


Gunstig vindretning

– Brannen spredte seg mot bygda, men vi hadde flaks med vinden. Og så var det bra at vi var tilgjengelige, sier Guldvik som har vært både støl og stiv etter innsatsen. Det ble mange vendinger og tunge løft.

De fikk slokket de to mindre brannene nede ved Bjørlivatnet og fikk kontroll over den store gressbrannen. Fire timer etter at alarmen gikk, var de heime igjen, slitne, men tilfredse etter å ha gjort en solid innsats for grenda.

– Vi gamlekara kan være gode å ha av og til, medgir de tre hverdagsheltene med et smil rundt munnen.