Snart går startskuddet før fisket i Namsen

Spenninga og lengselen, endelig er dagen her

Kilenotfiskerne rapporterer om rekordstort innsig, vannstanden er meget god og i Bjøra har det blitt tatt så mye som 30 laks på to uker. Årets fiske i Namsen kan bli eventyrlig!

Gleder seg: Håvard Furulund har rodd laksefiskere i nesten 40 år. I år er han i gang igjen. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

OVERHALLA: I nesten 40 år har Håvard Furulund brukt noe av ferien sin til å ro fiske i Namsen. Nå er tida endelig kommet for årets åpning av den populære elva, og Furulund klarer knapt å skjule sin entusiasme og iver etter å sette seg i båten og ro dit fisken er.

– For du vet hvor den er?

– Ja, det vet jeg. Når du skal holde på som guide/roer må du være kjent i området du ror, og ikke minst må du være lidenskapelig engasjert i fiske, sier han med et lite glimt i øyet.


Levd med elva i mange år

– Hva er det med fiske i Namsen som gjør at du kommer tilbake år etter år for å ro?

– Jeg er født og oppvokst i Overhalla, og elva har vært med meg hele tida. Jeg var en ivrig markfisker som guttunge, og etter hvert som jeg ble eldre, har det bare ballet på seg, forteller Furulund mens han viser fram fiskestengene og slukene han har gjort klar til tirsdagens innrykk.

– Kribler det ikke hendene etter å ta tak i fiskestanga selv?

– For meg er det en like stor opplevelse å ro på en laks for noen som aldri har gjort det før, for så å guide dem gjennom hvordan de skal få fisken på land. Det er her opplevelsen ligger for meg. Jeg ønsker helst å ro, forklarer Furulund.

Han fortsetter med å si at hele synergien i båten handler om samarbeid og teamwork mellom roer og fisker.

– De som har betalt har jo brukt penger på å komme seg til en bedre mulighet for å få fisk. Heldigvis er det slik at fisken ikke skiller mellom Kong Salomon og Jørgen Hattemaker, sier Furulund.

Den entusiastiske roeren har stor tro på at årets fiske i elva kan bli vel så godt som fjorårets, som var et rekordår.

– De som har fisket i Bjøra sier at det er enormt mye stor og fin fisk der, noe som er en god indikasjon på at det er et godt innsig av laks fra fjorden, sier Furulund.


Storlaks

Det er alltid mye virak rundt åpninga av Namsen, og i fjor tok det kun sekunder før den første fisken var på kroken.

– I år tror jeg det vil bli tatt tre laks på over 25 kilo, men håpet er jo at det skal komme en på rundt 30. Den ene på 25 kilo står det i alle fall Håvard på, ler Furulund.

I tida før startskuddet for årets fiske i Namsen går, bruker Furulund i likhet med de fleste andre fiskere og roere til å se over utstyret. Fjorårets fiskesneller skal skiftes ut og alt skal være på plass til den store dagen.

– Det er klart jeg er spent nå. Vi går jevnlig ned til vannet for å sjekke vannstand og temperatur. De som kommer tilreisende ringer oss hele tida i ukene før starten, og de sender tekst- meldinger og vi får meldinger på Facebook. De er engasjerte, for å si det mildt.

Nå gjenstår det å se om årets fiske gjør at Furulund kan skilte med historier som topper året da han og fem andre roere rodde på 42 laks i løpet av ett døgn, eller det året da en laks hoppet opp i fanget på fiskeren i båten, for så å hoppe ut igjen på den andre sida.