Politiet med bønn til namdalingene før Vømmølfestival

– Oppfør dere!

– Namdalingene er hjertelig velkommen til Verdal. Men vi håper de oppfører seg.

VØMMØLFESTIVAL: Politiet ber tilreisende namdalinger om å følge lover og regler under Vømmølfestivalen 

OPPFØR DERE: Svein Arne Hovdal, leder for vakt og patrulje i driftsenhet Midt i Trøndelag politidistrikt. 

arkiv

VERDAL: Det er budskapet til Svein Arne Hovdal. Politioverbetjenten er leder for vakt og patrulje i driftsenhet Midt i Trøndelag politidistrikt.


Vømmølfestival

Torsdag innledes den 20. utgaven av Vømmølfestivalen, hvor Vømmøl-musikken til Hans Rotmo skal hylles fram til 4. juni.

– De siste årene har vi hatt opp imot 30.000 tilreisende til festivalen. Det har gått rett veg i forhold til det ordensmessige. Men fortsatt er det mye å gå på.

– Erfaringa med de tilreisende er at de har vært overrepresentert i forhold til anmeldelser både på trafikk, ordensforstyrrelser og vold, deriblant gjelder det namdalinger, sier Hovdal.

I 2015 ble det registrert 14 straffesaker i tilknytning til Vømmøl-festivalen. Hvor mange av dem som inkluderer namdalinger har ikke Hovdal oversikt over.

– Lokale var kraftig underrepresentert. Det er veldig bra. Vi har nådd fram med budskapet om ikke å ha i seg så mye alkohol. For når man har i seg for mye alkohol, går vettet ut, beskriver han.

– Hva har sakene gått ut på?

– Det går på voldssaker, sette seg opp imot politiet, vanlige ordensforstyrrelser, som skrik og skrål, drikking på offentlig sted og urinering. Her var folk fra Namdalen mer involvert enn lokale, sier Hovdal.

Politimannen forteller at det er mange av festivaldeltakerne som rigger seg til på Stiklestad camping.

– Det er en del der som drikker og lager spetakkel. Det har vi, sammen med driver, tenkt å få satt en stopper for i år, sier han.

– Vi vet det kommer en del namdalinger. De er veldig velkommen, det er et sindig folkeslag. Men det kan være budskapet ikke har nådd ut til namdalingene. Vi håper namdalingene bidrar til at festivalen foregår i kontrollerte former, sier han.


Følger med

Lørdag arrangeres det tradisjonsrike Vømmøltoget.

– I utgangspunktet er det et rusfritt arrangement. Vårt tydelige budskap er at dette er et familiearrangement, og de må deltakerne forholde seg til. Vi har øyne og ører over alt. Er godt bemannet til å håndheve lover og regler på en god måte. Derfor håper vi alle holder seg til lover og regler, sier Hovdal.