Emilie fra Garstad befant seg på universitetet i Los Angeles under skoleskyting

– Skremmende og surrealistisk

USA-student Emilie Kirkeby-Garstad (22) fra Garstad gjemte seg på et mørklagt kontor mens skytedramaet på universitetet i Los Angeles foregikk.

Skoleskyting: Tungt bevæpnet politi rykket ut til universitetet i Los Angeles da meldingene om skoleskyting kom. FOTO: AP 

SKREMT: Emilie Kirkeby-Garstad (22) fra Garstad legger ikke skjul på at det var skremmende å befinne seg på skoleområdet mens det var skytedrama.FOTO: PRIVAT 

arkiv

LOS ANGELES: – Jeg hadde akkurat satt meg ned i klasserommet for å ha forelesning da en av mine klassekamerater spurte om jeg visste hvor «Engineering building» var. Det visste jeg ikke, og da fikk jeg vite at han hadde fått melding om fra skolen om at det var skyting der. Professoren min hadde heller ikke fått melding, så på det punktet var alle litt forvirret, sier 22-åringen til NA.

De første meldingene om skyting på universitetets ingeniørbygg – kom klokka 09.55 lokal tid onsdag.

Campus-politiet og LAPD var de første på stedet, og kort tid senere ankom også FBI og bombegruppa.

To drept

To personer ble funnet drept på et kontor i ingeniørbygget Boelter Hall på campus. Politiet bekreftet senere at det var to menn, og at det var snakk om drap/selvdrap.

– Hvordan reagerte du da du fikk vite om skoleskytinga?

– Selvfølgelig ble jeg redd. Jeg så rundt på mine medstudenter for å se deres reaksjon, men alle virket rolige, sier hun, som befant seg på nordre del av campus mens skyteepisoden skjedde på søndre del.

– Vi startet timen klokka 10.00, men måtte avslutte etter et par minutter da det kom melding om mer skyting, legger hun til.

– Hva skjedde da dere fikk melding om skoleskytinga?

– Først slukket vi lyset på klasserommet og bestemte oss for å være der. Men det viste seg at det ikke gikk an å låse dørene, så da gikk vi til et kontor i nærheten og låste oss inn der, svarer Emilie.

– Hvordan oppleves det å være så nært når sånne ting skjer?

– Det er selvfølgelig veldig skremmende, og ikke minst surrealistisk, sier hun.


Utvekslingsstudent

22-åringen er på utvekslingsopphold på UCLA i Los Angeles, studerer statsvitenskap og går ut med bachelorgrad i statsvitenskap fra NTNU i juni.

– Jeg er ferdig med studiene mine her nå. Dette var siste skoledag med forelesninger for meg, og jeg skulle hatt eksamen i dag. Det er klart at du blir skremt, men enn så lenge føler jeg meg ikke redd for å dra på skolen i morgen, sier hun.

– Hvordan blir dere ivaretatt på skolen?

– Det virket som de ansatte var ganske bra drillet på hvordan de skulle håndtere en slik situasjon. Så vi fikk beskjed om at alt skulle gå bra og at vi måtte være stille inne på kontoret, sier hun.

UCLA har 43.000 studenter, og alle som var på campus fikk beskjed gjennom universitetets nettsider om å holde seg innendørs, låse dørene og vente på klarsignal fra politiet til å gå ut.

I 2,5 timer satt Emilie og medstudentene på kontoret før de ble sluppet ut igjen.

Ifølge Washington Post

Politiet jobber fremdeles med å finne et mulig motiv for skytinga.


– Veldig bekymret

– Hvordan reagerte familie og venner hjemme i Norge da nyheten om skoleskytinga ble kjent?

– De ble selvfølgelig veldig bekymret. Jeg fikk varslet de fleste med en gang, så jeg holdt kontakt med dem helt til vi fikk komme ut av bygninga.

– Regner med at det er noen på Garstad som helst hadde sett at du var hjemme nå?

– Ja, det var nok dette min familie var mest bekymret for da jeg dro hit, sier Emilie.

– Jeg kan for øvrig også si at jeg har hatt et helt fantastisk opphold her på UCLA. Jeg har virkelig hatt «the time of my life» her, og UCLA er en helt utrolig kul og bra skole. Denne hendelsen kommer ikke til å overskygge det, fortsetter hun.

Emilie har igjen ei uke med eksamener før det blir litt over to uker med ferie i LA. 1. juli reiser hun hjem.