Familien som aldri kutter samholdet og livsstilen

For 30 år siden hørte Øystein Tungseth om en viss Reitan som ville starte Rema-butikk i Namsos. Resten er historie.

SØNDAGSTUR: Fra venstre: Arne Tungseth, Martin Tungseth (2), Emma Tungseth Bruun (13), Maya Tungseth (12), Milla Tungseth (7), Ella Tungseth Kvernmo (5), Eskil Tungseth, Gry Tungseth, Bente Tungseth, Albert Tungseth Kvernmo (1), Elias Kvernmo, Julie Tungseth, Øystein Tungseth og Borgny Tungseth møtes alltid på butikken søndager. 

arkiv

NAMSOS: På 1950-tallet sto Øystein Tungseth utafor butikken til Alfred Lien i Vika i Namsos. Butikken som sønnen Adolf Lien drev. Øystein hadde liten anelse om at det var nettopp hans familie som skulle etablere og drive den største butikken i Namsos over 60 år senere – bare et steinkast unna der drømmene oppsto.

Det er søndag. På parkeringsplassen til Rema Rock City på Ullvaren er det nesten tomt. Søndagsstengt. Men inne i Rema-butikken er det ikke tomt.

Den unge gutten som en gang var yngst – er nå eldst – og i døra på den søndagsstengte butikken er det dagens yngstemann, Albert, som åpner døra.

På søndager møtes nemlig hele familien Tungseth – eller familien Rema – for å vaske og gjøre butikken klar for ei ny uke. For å være et vinnerlag må alle gi alt, er «slagordet» til familien som har vært i Rema-konsernet i 30 år – og som kjøpmenn i 46 år.

– Det er en livsstil. Vi har stort sett alltid møttes i butikken på søndager. Både jeg og resten av familien har vokst opp med at slik er vår søndag, og det har aldri vært noe tema ikke å videreføre den tradisjonen, forteller Arne Tungseth.

– Slik har det faktisk vært siden jeg startet som kjøpmann for 46 år siden, legger pappa Øysten til.


ALLE BIDRAR: Fra venstre: Ella Tungseth Kvernmo (5), Maya Tungseth (12), Milla Tungseth (7) og Emma Tungseth Bruun (13) har ingen problemer med å hjelpe til en søndags ettermiddag. 

 

Store planer – stor suksess

Og det var nettopp Øystein det hele startet med. Guttungen som gikk rundt i Vika og drømte om å bli kjøpmann, hadde allerede som 14-åring klare planer om å starte med handel, men som tenåring manglet han handelsbrev. Et hinder han nektet å bli stoppet av.

– Det var et melkeutsalg noen meter borti gata som jeg hadde lyst til å ta over, og selv om foreldrene aldri sa nei til drømmen, var det altså dette handelsbrevet jeg ikke hadde som stoppet meg. Derfor gikk jeg rett på handelsskolen, for handelsbrev skulle jeg sikre meg til neste gang det åpnet seg en slik mulighet, forteller Øystein fra «retro-kolonialen» i andre etasje på Ullvaren.  • Les også:

    – Et prakteksempel

    Colonialmajor Odd Reitan fikk en telefon fra «maskråka» Øystein Tungseth på 80-tallet. I dag er namsosingen alltid en referanse når Reitan snakker om Rema-historien.Vikagutten har i mange år vært opptatt av å ta vare på lokalhistoriske elementer – godt synlig både i kafeen og ellers i lokalene.

– Du må kjenne historien godt for å få til noe. Derfor har mye handlet om å ivareta historien her på Ullvaren, forteller kjøpmannen.

Mens faren var lastebilsjåfør og mora jobbet på Avholdskafeen, var det ikke foreldrene som ledet unggutten inn på kjøpmannssporet.

– Jeg hadde en plan om å bli kjøpmann på grunn av Adolf Lien. Så enkelt er det. Adolf skal nok ha mye av æren for at jeg begynte med butikk. Det var en veldig grei og fin mann. Hvis jeg startet med butikk, ble jeg som Adolf, tenkte jeg.

Far og sønn: For 46 år siden startet Øystein Tungseth (til venstre) som kjøpmann. I dag driver sønnen Arne Tungseth en av de største Rema-butikkene i Norge. 

 

Så enkelt mente Øystein det var. Og så enkelt mener han fortsatt det er. Har du en ide du jobber hardt med – kan du få til alt.

Mellom hyllene og reolene i Rema-butikken er det ikke bare Øystein og sønnen Arne som klargjør butikken for ny uke. Arne med kona Gry og ungene Martin (2), Milla (7) og Maya (12) er med. Arnes søskenbarn, Eskil Tungseth, er godt i gang med å bestille nye varer.

Også Bente – eldstesøstera til Arne – med dattera Emma Tungseth Bruun (13), er på plass. I tillegg til yngstesøstera Julie Tungseth med samboer Elias Kvernmo og ungene Albert (1) og Ella (5).

Og så Borgny, da. Kvinnen som Øystein startet eventyret med. Den øverste sjefen, hvis vi ser bort fra kundene, ifølge Øystein.

– Borgny er alltid med. Det skal faktisk godt gjøres å finne et bilde av henne uten vaskebøtta, smiler den lokale «colonialmajoren».

– Det er det samme som at det finnes få bilder av meg bak en kontorpult. Og svaret på hvorfor er enkelt: Jeg har ikke tid til å sitte der. Jeg har alltid likt å være ute blant kundene. Bak i flaskerommet. Eller i frukt- og grøntavdelinga. Her er vi i full vigør hele tida, smiler Øystein.


Startet på Bangsund

For hemmeligheten bak suksessen er ingen hemmelighet. Hardt arbeid, tilpasse seg kundenes behov og hele tida jobbe for å nå målet.

I 1970 var tida inne for at Tungseth senior begynte for seg selv. Etter flere jobber i diverse forretninger i Namsos, flytta Øystein til Bangsund med kona Borgny. Der kjøpte de butikken til Hans Rygge – og åpnet Hans Rygges Eftf.

– Ettersom kona er bangsunding, var det ikke farlig å flytte til Bangsund. Det føltes nesten naturlig. Namsos var drømmen, men for at den skulle kunne realiseres, måtte jeg ta noen andre veger.

I 15 år bodde og drev familien Tungseth butikken på Bangsund. Men i årene før de solgte virksomheten der, hadde de store planer i Namsos. En mann ved navn Odd Reitan så nemlig et potensial i Namsos.

– Jeg hadde hørt at Reitan hadde planer om starte butikk i Namsos. Samtidig var også jeg i planlegginga rundt ny butikk i Namsos. Det var da jeg tok kontakt med Reitan, forteller Øystein.

VASKER RENT: Borgny Tungseth har holdt sammen med ektemannen Øystein i tykt og tynt. Også på søndager er hun med når familien gjør Rema-butikken på Ullvaren klar for ny uke. 

 

– Så lenge vi begge hadde samme tanken, var det enklere å samarbeide enn å realisere seg alene. Og det er det mest riktige jeg har gjort så langt i karrieren: Å samarbeide, sier han.

Grunnlaget var lagt. Et samarbeid mellom Reitan og Tungseth gjorde at Rema-senteret – i dag Amfisenteret – ble bygd.

– Vi åpnet 7. august i 1986 – og den måneden hadde vi et budsjett på 735.000 kroner. Vi nådde 2.373.000. Så det var en formidabel start, smiler Tungseth.


Det polske eventyret

Øystein gjorde stor suksess som kjøpmann i Rema 1000 på Østre byområde i Namsos. En suksess som også Reitan la merke til.

– Før jul i 1998 var Odd Reitan på besøk. Vi satt på hotellet og spiste middag da han spurte om jeg ikke skulle tatt en tur til Polen for å revitalisere butikkene som Rema hadde etablert rundt om i landet. Det resulterte i at jeg to uker senere satt på flyet ned til Warszawa.

Året etter reiste han på nytt til Polen. Denne gangen for å bo å jobbe i Warszawa i ett år. Det var da sønnen Arne fikk tilbudet om å styre Rema-butikken på Amfisenteret.

– Avtalen var hvis han syntes det var greit, så kunne jeg ikke bare komme tilbake og sende han ut igjen. Så den sjansen tok jeg. Og det ble jo slutten som driver av butikken for min del. I 2000 tok Arne formelt over butikken, forteller Øystein.


Julie Tungseth og Elias Kvernmo. 

 

Hadde hemmelige planer

Arne Tungseth har også satt seg ned rundt bordet.

– Det er litt å styre med før jubileet i helga, forteller han.

– Vi prater om den gangen jeg reiste til Polen, og du kom heim for å ta over butikken, sier Øystein.

– Da Øystein reiste tok du bare over butikken?

– Det var også en del av avtalen at hvis jeg hadde ei økning på ti prosent, skulle jeg formelt ta over butikken. Så jeg la jo en del planer om drifta som jeg ikke sa noe om. Slik at da den aktuelle datoen kom, så skulle det bli et skikkelig hopp på omsetninga med en gang. Du skulle ha selvtillit for å få til det, men det skapte vekst, og ble noe nytt, forteller Arne.


Solgte livsverket til familien

Nytt tenkte også Arne da familien i 2007 åpnet Rema Rock City på Ullvaren. Med to butikker hadde han en visjon om 200 millioner kroner i omsetning.

To år senere solgte han livsverket til faren. Arne ville legge lista høyt, og med to butikker var det vanskelig å nå helt opp.


Eskil Tungseth 

 

– At han valgte å selge livsverket vårt – livsverket til mora og faren – det var noe som kom veldig brått på. Men det var det han ville, og da var det godt at han ønsket å satse skikkelig på en butikk, forteller Øystein.

Selv om Arne solgte Rema-butikken på Amfisenteret, forandret han ikke visjonen om å nå 200 millioner.

– Det er ikke mange Rema-butikker i Norge som har en så høy omsetning. Det er kanskje en eller to. Vi ligger stort sett på topp 15 av alle Rema-butikkene i Norge, og ambisjonen er litt det samme som idrett; vi er med for å vinne, smiler Arne.

– Dere har altså et lite konkurranseinstinkt i familien?

– Ikke et så rent lite heller. Det er ganske stort. Vi sier internt at vi er vinnerlaget. Vil du være med, så må du gi alt.


Skal rocke videre


På gulvet ved inngangen til Rema Rock City sitter søskenbarna Ella, Maya, Milla og Emma. De blir gledelig med for å hjelpe til med å klargjøre butikken på søndager.

– Det er veldig trivelig å møtes. Og så får vi is, smiler firkløveret.

At det er trivelig å møtes er også noe eldstemann på bygget er enig i.

– Jeg kan være her fra morra til kveld. Noen ganger har jeg problem med å komme meg heim for å se Rosenborg-kampene. Og det sitter langt inne, smiler Øystein.

– Forrige helg spilte jo Rosenborg mot Molde på en lørdag, så da fikk du vel sett kamp?

– Jeg var her da også, veit du.

– Arne sier det er greit at jeg har nøkkel så jeg kan gå og komme så ofte jeg vil. Men nå er jo butikken åpen så lenge på kveldene, at jeg nesten ikke trenger nøkkel lenger, smiler han.

Det var andre tider før i tida – da Ullvaren produserte ullvarer og Adolf Lien solgte kolonialvarene sine rett oppi gata.

Relaterte saker: