Advarer norske politikere mot å gi klarsignal til å skyte kongeørn

«Ørnemannen»: – Helt meningsløst

«Ørnemannen» Ole Martin Dahle frykter for levebrødet sitt hvis det blir gitt tillatelse for jakt på kongeørn.

Naturopplevelse: Mating av måker over Lauvsnesråsa er et yndet fotoobjekt når Ole Martin Dahle tilbyr naturopplevelser. Men det er kongeørna som er hovedattraksjonen for tilreisende naturfotografer.  

TREKKPLASTER: Kongeørna er et mektig skue. I Flatanger er det tre par. FOTO: OLE-MARTIN DAHLE 

Rovfugl: Ole Martin Dahle foran et kunstverk av en kongeørn. 

arkiv

FLATANGER: Mandag skal Stortinget behandle et forslag


Reagerer sterkt

58-åringen, som i ti år har levd av å selge naturopplevelser gjennom reiselivsbedriften Norway Nature, reagerer sterkt på forslaget om å skyte kongeørn.

Dahle frykter uttak av ørn i Nord-Fosen vil gå utover næringsgrunnlaget hans.

Reiselivsbedriften har en årlig omsetning på 1,7 millioner kroner. Han viser til at ørn har tilført kommunen 20 millioner kroner de siste årene.

– Frykter du for levebrødet ditt?

– Ja, det gjør jeg. Grunnen til at jeg kan ha helårsdrift er kongeørna i Flatanger. Jeg har ett kongeørnpar som har vært her i ti år. De er grunnlaget for at jeg kan leve av dette. Hvis ørneparet – som er headlinerne våre om vinteren – henrettes, kommer det ikke folk. Kongeørna er vår sexy hovedattraksjon. Det er den som trekker fotografer fra hele verden til Flatanger år etter år. Mens India har tigeren, har Norge kongeørna, sier Dahle.

Han beskriver forslaget som dramatisk.

– Jeg fikk høre om forslaget tirsdag sist uke. Jeg sover vanligvis godt. Men jeg må innrømme at jeg har blitt liggende våken noen netter og tenke på dette. Du blir litt oppgitt, som hele tida må kjempe for naturen. Det er som Don Quijotes kamp mot vindmøllene... Jeg er imponert over dem som står på barrikadene – som kjemper for vår eksistens. Men jeg har ikke tid til å bruke energi på det hele tida, sier han, mens han henter fram avtaleboka.

– Vi er nesten fullbooket for kommende vinter, sesongen starter 2. november og varer til 1. mars. Vi har nærmere 300 personovernattingsdøgn i vintersesongen. Får forslaget gjennomslag kan det bli konsekvenser for det vi holder på med, sier Dahle.


– Bærer meg

Han viser til at vinteraktiviteten utgjør 40 prosent av omsetninga.

– Det er vintersesongen som bærer meg. Hvis det blir gitt klarsignal for jakt på kongeørn, kan jeg ikke leve av det, fastslår Ole Martin.

– Det er flere i Norge som har startet denne type virksomhet som føler den samme bekymringa, legger han til.


Tv-gigant lager film om «ørnemannen»

Brasils største tv-kanal Globo, med 50 millioner seere, kommer til Flatanger for å lage film om «ørnemannen» Ole Martin Dahle.

– og Dahle har i høyeste grad bidratt til det. Profileringa er gull verdt – ikke bare for ham selv, men for reiselivet i regionen. Og kongeørna er hovedtrekkplasteret.

– Jeg gjør ikke dette bare for meg selv. Norge trenger reiseopplevelser. Jeg ønsker å bygge merkevare. Jo mer positiv blest, jo bedre er det, sier han.


– Meningsløst

– Jeg skjønner bøndene som mister dyr til rovdyr, jeg har selv jobbet som gårdbruker. Men jeg har ikke subisidier om det går til helvete med meg. Dette er ikke vegen å gå. Å ta ut et par er helt meningsløst. Det blir ikke noe «likar». Jeg er bekymret, sier Dahle.

«Ørnemannen» tror det blir skarpe reaksjoner internasjonalt om Norge skulle tillate skyting av kongeørn – som har vært fredet siden 1968.

– Det vil bli lagt merke til i Europa hvis Norge skal skyte kongeørn. Det er et paradoks at vi hjelper andre land med å bygge om en stamme, og så skal vi skyte vår egen stamme med kongeørn. Det vil bli et ramaskrik og skade Norges omdømme.

Dahle er forberedt på at ikke alle vil like tankene hans.

– Jeg får sikkert pepper. Men jeg er blitt så gammel at jeg må tørre å si min egen mening. Jeg står for det jeg sier, så får andre stå for sin egen mening.

Relaterte saker: