Feiret med sang og dans

Musikken kunne høres på lang veg, og lukta av somalisk festmat kunne få hvem som helst til å bli nokså sulten. Feiringa av Somalias nasjonaldag samlet over 400 mennesker i Namsos.

Dans: Humøret var på topp hos gjestene under feiringa av Somalias nasjonaldag. 

arkiv

NAMSOS: Gjester fra Trondheim i sør og Rørvik i nord hadde kommet til Namsos for å bli med på feiringa av Somalias nasjonaldag.

1. juli er egentlig den offisielle nasjonaldagen, men på grunn av at den i år kolliderer med Ramadan, valgte Somalisk forening i Namsos å arrangere fest i forkant.


Fest


– Det har vært rundt 400 mennesker innom her i dag, og nå skal vi bare spise god mat, danse og ha det moro sammen, forteller leder i foreninga, Abdifatah Jama.

Inne i Namsos Athenæum hang det blå somaliske flagget med en stjerne i midten høyt på veggen. Side om side med det norske flagget.

Stemninga var på topp og gjestene smilte nærmest om kapp mens de danset, spiste og hadde det moro i hverandres selskap.

– Heime i Somalia brukte vi å feire nasjonaldagen på nesten samme måte som 17. mai feires her i Norge. Vi var ute i gatene og spilte musikk, sang og danset, forklarer Jama.


Gledens dag


Somalia har to uavhengighetsdager. 26. juni 1960 ble britisk Somaliland nord i landet uavhengig, mens den sørlige delen av Somalia fikk sin uavhengighet fra Italia fem dager senere, 1. juli 1960.

– Vi er veldig glade for å kunne invitere folk til å feire dagen sammen med oss, og dette er en gledens dag, sier Omar Ahmed, som også er medlem av Somalisk forening.

Diskusjoner om selvstendighet begynte etter 2. verdenskrig.

Etter selvstendigheten bygde det seg raskt opp interne spenninger og landet har med noen avbrudd vært i borgerkrig siden 1977, ifølge Wikipedia.