125 år i tjeneste for sjøfolket

Siden oppstarten i 1891 har Redningsselskapet og redningsskøytene langs kysten reddet minst 6.400 mennesker fra den sikre død. Hele 600.000 barn, kvinner og menn har fått hjelp med små og store problemer på sjøen. Tirsdag jubilerte de.

GRATULANTER I KØ: Både samarbeidspartnere og vanlige folk møtte opp for å gratulere Redningsselskapet med 125-årsjubileet. Fra venstre: Fritjof Pedersen, rådmann i Vikna Roy Ottesen, skipssjef Edvin Waagø på Harald V, ordfører Amund Hellesø og Helge Moe og Anita Rosenfors fra ambulansetjenesten. 

arkiv

RØRVIK: Redningsskøyta Harald V er fast stasjonert i Rørvik, og i forbindelse med 125-årsjubileet inviterte de til åpen dag.

– Det har vært en jevn strøm av folk innom. Det setter vi stor pris på, sier skipssjef Edvin Waagø.

Inne i stasjonsbygget serverte de kake, og mange benyttet i tillegg anledninga til å se seg rundt om bord på skøyta.

Både publikum og samarbeidspartnere som politi, ambulansetjenesten og kommunen benyttet sjansen til å stikke innom for å gratulere.

– Det at redningsskøyta er stasjonert her har stor betydning for sikkerheten vår. Det er klart vi kommer for å gratulere, sa ordfører i Vikna, Amund Hellesø, som skrøt av den jobben Redningsselskapet og redningsskøytene gjør for kystfolket.

– Vi har i gjennomsnitt rundt 300 oppdrag i året. De fleste er relativt ukompliserte ting som å hjelpe noen som har fått motorstopp, renske en propell for tau eller for den del sette los om bord på en større båt. Men en og annen gang kan vi bidra når noen er i virkelig nød, sier Waagø.

– Og nettopp derfor er det så viktig at dere er her. Selv om det er lenge mellom hver gang noen er i alvorlig havsnød, så er det disse gangene da det virkelig teller at viktigheten av stasjonen på Rørvik virkelig blir synlig, sier Hellesø.

Waagø benyttet anledninga til å vise fram det nyeste utstyret om bord.

– Vi har ganske nylig fått montert en ny fjernstyrt vannkanon i baugen. Den har en mye større rekkevidde enn den gamle, forteller han.