– Mulighetene ligger rett utenfor kaia

For 19. gang gjør Sture Karlsen seg klar for sommerens drømmeferie. En båttur langs Helgelandskysten.

Ser fram til ferien: Sture Karlsen har over 30 overnattinger i båt hvert år. Nå gleder han seg til å dra på en fjortendagers tur langs Helgelandskysten med kona og båten Orion, som er den sjuende båten Karlsen eier. 

Tur: Det å være på båttur over flere dager gir en spesiell ro mener Sture Karlsen. Her er han sammen med kona Unni, som er fast turkamerat. 

Naturopplevelser: Noe av det paret liker best med å være på båttur er å se den fine naturen. 

Båtentusiast: Sture Karlsen trives godt bak roret i båten de har hatt i ti år. 

Båtbok: På tur skrives det meste ned, for å kunne se tilbake når sesongen er over. 

arkiv

RØRVIK: – Ja, her bor jeg, holdt jeg på å si.

Sture Karlsen ler og viser veg inn i båten Orion, hvor han og kona tilbringer over 30 overnattinger i året. Båtsesongen har startet for lengst, og de tre siste helgene har de tilbrakt på tur.

– Vi har vært i nærområdet tre helger på rad, sier han, og forteller at i tillegg til kortere turer, bruker de å være på båttur i fjorten dager hver sommer. I år går turen oppover Helgelandskysten til Bodø.

– Jeg har vokst opp i fjæresteinene på Marøya, og har bestandig vært glad i å være på sjøen, smiler han.

Fylles av ro

Det å være på båttur over lengre tid gir ham en spesiell ro.

– Du legger deg om kvelden og vet at turen fortsetter når du våkner, men hva dagen bringer vet du ikke.

Han tar fram et par bøker og blar raskt gjennom dem. På tur skriver de opp alt fra strekningene de har kjørt, til været og hvem de møter på.

– Notatene kan jeg ta en titt på om våren når jeg gleder meg til sesongen starter, smiler han. Det er flere ting han liker med dagene på båten.

– Vi kombinerer ferien med å være på fjell- og sykkelturer.

Karlsen peker ned i dørken hvor han og kona har hver sin sammenleggbare sykkel. Enten de er ved kai, på sykkeltur eller på fjellet setter de stor pris på å møte nye mennesker og andre båtfolk.

– I tillegg drar vi ofte sammen med andre, og det er veldig sosialt. Vi er sjelden alene – vi kan være en hel gjeng med båter.

Han tror mange kan føle mestring i å være på båttur.

– Du er din egen sjef og kan legge vegen der du finner det for godt, sier han.

– Et eldorado for båt

Båtentusiasten påpeker at med flere flytebrygger har forholdene blitt bedre og bedre for folk som er glad i båtliv,

I og med at ferieturen er lagt til Helgeland for 19. år på rad er det ikke overraskende at det er der han trives best. Men han er opptatt av at nærområdet ikke står tilbake for resten av landet.

– Vi har vært på flere turer hvor vi har kommet heim og fått en skikkelig aha-opplevelse over hvor fint vi har det her. Vikna er rett og slett et eldorado for båtliv, sier han.

– Vi må ikke glemme hva vi har rett utenfor døra.

Været tenker ikke den vante sjømannen så mye på.

– Selv de dårligste dagene har fine øyeblikk, sier han, og forteller at han tror mange går glipp av noe ved å ikke være på båttur, men påpeker samtidig at hobbyen ikke passer for alle.

– Det viktigste er at alle ombord føler seg bekvem om det skal være en familiehobby.

– Mulighetene ligger rett utenfor kaia. Det er det spesielle med båtlivet – ferien starter med en gang du legger fra kai.

På grunn av de mange naturopplevelsene han og kona har på turene, tar han ofte bilder mens de er på ferie.

– På den måten kan vi gjenoppleve turene. I tillegg er jeg glad i å formidle at det er fint, smiler han. Og båtinteressen ser ikke ut til å forsvinne. – Interessen stiger bare mer og mer.