Flyplass-ordførerne svært kritisk til anbudsdokumentet om nye flyruter

– Dette er katastrofalt

Kravene regjeringa setter til rutetidene for flyplassene kan gå sterkt utover næringslivet i Namdalen.

Forbannet: Ordfører Amund Hellesø blir skremt av kravene dagens regjering setter til rutetidene for flyplassene på kysten. – Dette er katastrofalt for næringslivet i Namdalen, og spesielt i Ytre Namdal, sier han. 

arkiv

RØRVIK: – Dette er et svik mot distriktene, næringslivet og verdiskapninga på kysten, sier ordfører Amund Hellesø, etter å ha satt seg inn i anbudet fra samferdselsdepartementet.


Forverring


Kravet regjeringa stiller til anbyderne er at første landing i Trondheim skal være før kl. 08.30, og at siste avgang kan være så tidlig som kl. 17.00. Det betyr i verste fall at reisende fra flyplassene i Rørvik og Namsos tidligst kan være i Oslo klokka 11.00, og det gjør møtetida svært kort.

– Om tilbyderen som vinner anbudet følger disse kravene må møtene i Oslo avsluttes senest 14.30 for at folk skal komme seg heim igjen, sier Hellesø.

Kravene fra departementet gjelder flyplassene over hele Helgeland og Namdalen, og det skremmer ordføreren.

– Regjeringa ønsker vekst og verdiskapning, og de ønsker å satse på næringslivet på kysten. De legger til rette for den med avgiftskutt og skattekutt, men hva hjelper det med bedre rammevilkår når de raserer infrastrukturen til næringa?

Hellesø forsikrer om at de fra politisk hold kommer til å gjøre alt for å få et bedre rutetilbud på plass.


– Beklagelig


– Rutetilbudet må bli bedre enn kravene her, og jeg håper at aktøren som får anbudet ser dette. Det er veldig beklagelig at regjeringa ikke legger til rette for distriktene langs Namdalen og Helgeland, sier han.

– Jeg er rett og slett forbannet. Dette er et eksempel på hvordan dagens regjering driver distriktspolitikk.

I anbudet er også kravet om setekapasitet lavere enn det er bedt om. Ved Rørvik lufthavn har de redusert fra 29.000 seter i hver retning i året til 27.000. Ved Namsos lufthavn er kravet i anbudet 22.500 seter, som er en stor nedgang fra forslaget på 26.000.

– De legger til rette med venstre hånd, og raserer den verdiskapninga som skapes på kysten med den andre.

Namsos-ordfører Arnhild Holstad deler synspunktene.

– Anbudsdokumentet har for vide rammer og overlater mye til flyselskapet som får anbudet. Det kan føre til at vi får et dårligere flytilbud enn vi har hatt, sier Holstad. Hun synes det er beklagelig at uttalelsen fra Region Namdal ikke har blitt vektlagt.

– Ingen ting av det vi påpekte, har blitt tatt hensyn til. Det er svært skuffende, sier Holstad