– Umenneskelig lenge å vente

Jorun Leirvik er ikke nådig når hun beskriver hvordan gamle og syke folk blir transportert når de må på sykehus.

LANGE DAGER: Det blir ofte mange og lange timer å vente for Jorun Leirvik etter at hun vært til kontroll på Sykehuset Namsos. FOTO: Pål Morten Skaret 

ENDELIG: Etter å ha ventet i seks timer kunne Jorun Leirvik endelig sette seg på bussen til Kolvereid. 

arkiv

KOLVEREID: – Jeg er i rimelig bra form, men tross alt er jeg godt opp i 80-årene, og de lange dagene på sykehuset sliter på. Men det er mange som er betydelig dårligere enn meg, og når de får samme behandling er det rett og slett umenneskelig, sier Jorun Leirvik.

Ny «rekord»

Onsdag var hun nok en gang på sykehuset til øyekontroll.

– Det er noe jeg må hver sjette uke, forteller hun.

Når skyssen går tilbake, vet hun vanligvis ingen ting om.

– Tidlig-rekorden er klokka 13, men vanligvis er jeg ikke på Kolvereid før mellom klokka 15 og 16, sier hun.

Men det kan også bli mye senere. Etter at hun snakket med NA, ringte Leirvik og fortalte at hun ikke hadde vært heime på Kolvereid før klokka 19.20 på kvelden.

– Det er ny rekord. Jeg var ferdig på sykehuset litt før klokka 11.00, og ble sittende og vente til 17.00. Riktignok har jeg håndarbeid å pusle med, men det blir forferdelig lange dager, sier en smule fortørnet Leirvik.

Bilene fylles opp med passasjerer som skal i noenlunde samme retning.

– Det betyr at skyssen går til sykehuset ut fra når første pasient skal ha time, og vi returnerer ut fra når siste pasient er ferdig behandlet. På en tur var vi innom Snåsa med en pasient, og det er ikke riktig helt på vegen til Ytre Namdal fra Namsos, sier hun tørt.

Men den aller verste turen gikk fra Levanger.

– Dagen før hadde jeg fått satt inn pacemaker. Ikke en stor operasjon, men stor nok for ei gammel dame. Jeg ble da spurt om jeg godtok at det ble med en passasjer til Namsos. Vi skulle ikke kjøre innom Namsos, vedkommende skulle bli hentet av en annen bil på E6. Det skjedde selvfølgelig ikke, og vi måtte ta turen innom byen med den pasienten. Jeg «sto hain av» som de sier, men det var langt fra noen trivelig opplevelse, sier hun.


Tatt opp saken


Jorun Leirvik er tidligere lokalpolitiker og vant med å stå opp for det hun mener er urettferdig.

– Men denne gangen har jeg kjempet forgjeves. Flere ganger har jeg snakket med tidligere direktør Arne Flaat om dette, og jeg har ringt mange ganger til Pasientreiser for å få endret praksis. Men det svaret jeg bestandig får er at legene bestemmer hvilken transport pasientene skal ha. Det er de færreste av dem som har noen begreper om hva det vil si for et nyoperert menneske med store smerter å sitte trangt i en drosje på dårlige veger i time etter time, sier Leirvik opprørt.

Hun er klar på at noe må gjøres.

– Når det gjelder transport av dyr er det strenge regler. Det er tydeligvis ikke så nøye med gamle og syke mennesker.

Les også:

Ønsker tettere dialog med hver enkelt

Klinikkleder Øystein Sende mener kritikkverdige forhold må tas opp med dem direkte når situasjonen oppstår, og ikke samle opp saker over tid.

Mange eksempel


– Jeg har snakket med folk som har fått mye verre behandling enn meg. Gamle folk med brudd i ryggen som er satt på båre bak i bilen, og det mener jeg er ganske alvorlig, sier Leirvik.

Ventetida i Namsos eller på et annet sykehus blir også lang.

– I dag har vi heldigvis fått klar beskjed om når vi skal tilbake, og jeg har rukket en tur ned til sentrum. Men det hender ikke ofte. Vanligvis må vi sitte herog vente i timevis før vi får skyss tilbake.


LHL vil rydde opp


– Det blir sagt her ute at du må jammen være frisk om du skal tåle å bli så syk at du må på sykehuset, sier Søren Skagemo, leder i LHL Nærøy.

Sammen med lokalforeningene til Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) på Vikna og Leka har han nå tatt opp saken med Brukerutvalget i Helse Nord-Trøndelag.

– Det har etter hvert blitt mange eksempler på transport som drar ut i tid, og som er innom veldig mange steder før syke pasienter kommer seg heim, sier han.

Derfor har de nå gått sammen i de tre kommunene om et felles brev.

– Det er viktig at flere jobber sammen om dette. Det er i alle fall viktig at dette blir tatt opp. Vi på Leka hører stadig om pasienter herfra som har vært nesten Ytre Namdal rundt i drosjen før de kommer seg heim, sier leder i LHL Leka, Bente Martinsen.

De mener det må til en mer nyansert vurdering for hvilke pasienter som kan reise med drosje alene, hvem som kan reise i en felles drosje sammen med andre og hvem som må ha sykebil.

– Vi har nå startet arbeidet med å få endret på dette, og planen vår er at vi skal få til et møte mellom de som bestemmer og de som faktisk opplever lange og vonde dager i forbindelse med sykehusbesøk. Dette møtet håper vi å få til mot høsten en gang, sier Skagemo.