Streik kan ramme Rørvik lufthavn

Flytrafikken i store deler av landet kan stanse fra fredag 17. juni klokka 11 dersom ikke meklinga for ansatte i Avinor og Avinor Flysikring fører fram. Rørvik rammes, mens Namsos lufthavn ikke blir tatt ut i første omgang.

Streikefare: Rørvik lufthavn er blant flyplassene som kan rammes av streik. 

arkiv

OSLO: Flytrafikken i store deler av landet kan stanse fra fredag 17. juni kl. 11 dersom ikke meklinga for ansatte i Avinor og Avinor Flysikring fører fram.

Partene møtes hos Riksmekleren på formiddagen torsdag 16. juni.

234 medlemmer i LO Stat forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) er omfattet av det første streikeuttaket.

Størstedelen av disse er å finne innen flyplassenes brann- og redningstjenester, innen drift og vedlikehold og blant såkalte AFIS-fullmektiger i tårnene ved de 28 lokale og regionale flyplassene.


Pensjon


Stridens kjerne er pensjon, ifølge forhandlingsleder Lise Olsen i LO Stat, som trekker fram at Avinor krever at arbeidsgiver ensidig kan endre pensjonsordning – uten at ansatte vet hva innholdet i pensjonsordninga blir.

– Denne saken kunne vært løst lenge før mekling. Vi har sagt vi er villige til å forhandle pensjon, men vi må vite hva vi skal forhandle om. Avinor holder likevel fast ved et urimelig krav. Avinor kan ikke bare stryke ansattes rettigheter når de føler for det, sier Olsen.


Fra Alta til Oslo


Ansatte ved følgende flyplassene vil ble tatt ut i streik hvis ikke meklinga fører fram: Alta lufthavn, Honningsvåg lufthavn Valan, Bergen lufthavn Flesland, Førde lufthamn Bringeland, Leknes lufthavn, Rørvik lufthavn Ryum, Sandnessjøen lufthavn Stokka, Ålesund lufthavn Vigra, Oslo Lufthavn.

Også Avinor Flysikring Bergen og Avinors hovedkontor i Oslo vil ble rammet.


Mekling på overtid


Flytrafikken har stått i fare for å bli rammet av flere arbeidskonflikter de siste dagene. På overtid natt til fredag ble det enighet i meklinga for vektere.

Dersom meklinga ikke hadde kommet i mål, ville 250 vektere ved Oslo Lufthavn gått ut i streik. Flyplassledelsen hadde advart og sagt at en streik raskt ville gjort at sikkerhetskontrollen på flyplassen måtte stenge.

18 timer på overtid torsdag ble det enighet for pilotene i SAS.