Historisk fylkesting i Mevassvik sin heimkommune Det aller siste møtet

Fylkesrådsleder får siste tinget på heimebane

Først samlet hun Trøndelag til ett rike. Denne uka samles fylkestinget i Nord-Trøndelag til tidenes siste ordinære fylkesting i Overhalla.

BALANSEKUNST: Anne Marit Mevassvik innkasserte sin største politiske seier da trøndelagsfylkene slo seg sammen i april. Hva er da naturlig at det neste, og det aller siste fylkestinget i Nord-Trøndelags historie, arrangeres i heimkommunen hennes. Her sammen med Ovehallas ordfører og vertskap for tinget, Per Olav Tyldum. 

arkiv

OVERHALLA: De gode poengene kommer tett som hagl når fylkestinget samles på Gimle tirsdag formiddag. Og uansett hva vedtakene blir de tre dagene det pågår; Dette fylkestinget går inn i historiebøkene.

Den viktigste årsaken er at dette blir det aller siste selvstendige fylkestinget i Nord-Trøndelags historie. Og da er det vel naturlig at det foregår i heimkommunen til hun som sto i spissen for å samle Trøndelag, nemlig fylkesrådsleder Anne-Marit Mevassvik (Ap).


– Jeg har sittet i fylkesrådet i ni år, og hintet om at vi burde ha det her siden da, sier Mevassvik når NA møter henne og Overhalla-ordfører Per Olav Tyldum (Sp) mellom Gimlehallen og nyskolen.

– Men jeg har ikke hatt noe med valg av møtested, legger hun til.

Les også:

Rollebytter i fylkesråd og fylkesting

Senterpartiets gruppeleder Tomas Iver Hallem er nærmest programforpliktet til å stemme mot fylkesrådets innstillinger. Det er bare ett problem.


Fikk egen omvisning


Som vertskommune for møtet, skal ordfører Tyldum vise fram Overhalla til fylkestinget denne uka. Nullutslippsskolen som sto ferdig i fjor høst står blant annet på programmet. Søndag ga han en liten privat omvisning i skolegården for fylkesrådslederen.

– Jeg har faktisk ikke vært her siden det sto klart, forteller Mevassvik og får hjelp av Tyldum til å teste egen balanse på et av lekeapparatene.

Balansere har hun måttet gjøre mye de siste åra. Mest for å få i havn vedtaket om et samlet Trøndelag.


Men med det i havn, var det duket for en ny politisk hverdag. Trøndelag Ap måtte bestemme seg for om de skulle samarbeide med Senterpartiet som i Sør-Trøndelag - eller gi dem en kald skulder som Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag har gjort i ni år.

De to partiene fant sammen, noe som førte til at Høyre trakk seg ut av fylkesrådet. (Se undersak).

Nord-Trøndelag vil være eget fylke fram til 31.12.2017. Men fylkestinget vil ikke ha egne møter etter møtet i Overhalla.


Samles i oktober 2017


I sommer opprettes fellesnemda som består av fylkestingsmedlemmene i Nord- og Sør-Trøndelag.

Det første fylkestinget i Trøndelag konstitueres i oktober 2017.

Og selv om fylket Mevassvik er sjef for snart forsvinner, kan hun trøste seg med at noe blir som før:

– Overhalla består, smiler hun til sambygding Tyldum.

NA presiserer: Fylkestinget i Nord-Trøndelag vil møtes og behandle saker etter denne ukas møte i Overhalla. Men det vil ikke være suverent som det er i dag. Alle saker som har konsekvenser ut over 2017, vil bli behandlet i fellesnemda.

Eksempelvis vil neste års budsjett behandles av Fylkestinget. Men økonomiplan 2017-2020 må behandles av fellesnemda.